Boligbyggere har lenge klaget høylytt over at krav om å bygge mer tilgjengelige boliger gjør boligene dyrerere for både dem selv og boligkjøperne.

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete går nå hardt ut mot utbyggerbransjen, som hun hevder har brukt mediene til å tegne et feilaktig bilde av merkostnadene ved de økte kravene.

- Enkelte aktører har i media hevdet at merkostnadene er på 6.000 til 12.000 kroner per kvadratmeter bruttoareal. Nye tall viser derimot en merkostnad på 1.000 kroner per kvadratmeter. Det tilsvarer 50.000 kroner for en leilighet på 50 kvadratmeter, sier Navarsete i en pressemelding fra departementet.

Rapporten Navarsete viser til er utarbeidet av AS Bygganalyse og 4B arkitekter på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet, og får direktør Baard Schumann i boligbyggeren Selvaag Bolig til å tenne på alle plugger.

- Dette er jo bare tøys. En tynnere rapport skal du lete lenge etter, sier Schuman til DN.no etter å ha gått i gjennom tallene.

Koster 200.000 kroner
Schumann står fast ved at kravene i TEK10-reguleringene (se faktaboks nederst i saken) gjør at en toromsleilighet fort koster minst 200.000 kroner ekstra å bygge.

Det har Selvaag-sjefen tidligere uttalt ved flere anledninger, også overfor DN.no.

- Hvorfor skulle jeg giddet å lyve om kostnadene, spør han, tydelig provosert.

Videre beskylder han Navarsete for å være mer opptatt av å motbevise at han tar feil fremfor å konsentrere seg om å gjøre noe med boligmangelen i landet.

- Dette er bare én av tre slike rapporter departementet har bestilt. Jeg synes det er helt utrolig at de bruker skattepenger på dette i stedet for å innfinne seg med at bransjen har sagt at dette er en kostnad. Det er jo bare tøys å prøve å bevise noe som vi ser i hverdagen, raser han.

Statssekretær Anne Beathe Tvinnereim (SP) i Kommunal- og regionaldepartementet understreker at de nye tallene ligger langt unna det Schumann opererer med.

Hun tilbakeviser likevel at departementet beskylder Selvaag-sjefen for å komme med løgn.

- Vi vet ikke hva som ligger bransjens tall. Det den siste rapporten slår fast er at statlige krav kan tilfredsstilles til en langt lavere pris enn det de gir uttrykk for, sier Tvinnereim til DN.no.

Etterlyser kvalitetssikring
I likhet med Schumann, stiller også administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening spørsmålstegn ved Navarsetes påstander.

- Vi har litt problemer med å forstå denne rapporten, spesielt når det gjelder hvilke kostnader de mener skal knyttes til TEK10 og ikke, sier Jæger til DN.no.

Jæger etterlyser en bedre kvalitetssikring av det Kommunal- og Regionaldepartementet offentliggjør.

- Vi trenger et teknisk beregningsutvalg som kan fremskaffe et bedre faktagrunnlag. Myndigheter og utbygger må kunne sette seg ned og bli enige om hvordan en skal beregne ting. Ellers vil vi bare fortsette å slå hverandre i hodene med nye forskningsrapporter, sier Jæger.

At behovet for en felles virkelighetsforståelse er stort, er noe statssekretær Tvinnerheim stiller seg bak.

- Nå må vi snakke sammen og finne ut av hva som gjør at våre beregninger blir så ulike, sier hun.

Bør prioritere boligmangel
I pressemeldingen fra departementet understreker Navarsete viktigheten av å bygge boliger etter de nye kravene.

- Nye boliger utgjør bare én prosent av antallet boliger på markedet. Det er mer enn nok boliger som ikke er tilgjengelige. Vi vet at det er en stor vekst i eldregruppen, og derfor er det viktig å bygge det vi trenger i fremtiden og satse på høy kvalitet når vi bygger nytt, sier hun.

Jæger og Schuman mener på sin side Navarsete først og fremst burde prioritere å gjøre noe med boligmangelen i landet.

- Den største utfordringen vår er at vi bygger for lite boliger, noe som fører til et sterkt prispress, sier Jæger.





*Ikke trapper
Trinnfri adkomst er et krav. En del tomter i bratt terreng blir dermed ubyggbare, ifølge Selvaag Bolig. Boligens plassering vil i større grad bli styrt av adkomstkrav.



*Universell utforming
Alle boliger skal ha stor nok gulvplass til at en rullestolbruker kan bevege seg rundt - både i gang, stue, soverom, kjøkken og bad. Alle boenheter skal ha minst ett bad tilrettelagt for rullestol.

Les også:
<b>- Det er drepende for utbyggerne </b>
Boligprodusentene varsler byggestopp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.