Kriseutvalget for atomberedskap som ledes av Statens strålevern, møtes lørdag for å diskutere situasjonen etter eksplosjonen ved kjernekraftanlegget Fukushima Daiichi i det jordskjelvrammede Japan lørdag.

– Risikoen for at Norge vil bli berørt, selv ved en eventuell svært alvorlig ulykke i Japan, er veldig liten. Om, og i hvilken grad vi eventuelt vil bli berørt, avhenger av vind, havstrømmer og andre værforhold, sier miljøvernminister Erik Solheim til NTB.

– Alvorlig
Atomkraftverket i Fukushima fikk skader i jordskjelvet i Japan. Lørdag ble det rammet av en eksplosjon. Japanske myndigheter utvidet en stund etter evakueringsradiusen rundt de to atomkraftverkene i Fukushima fra 10 til 20 kilometer. Samtidig meldte nyhetsbyrået Jiji at strålingsnivået hadde begynt å falle.

Strålevernet omtaler foreløpig ulykken som «alvorlig og uavklart».

– Denne ulykken kan først og fremst bli alvorlig for mennesker og annet liv i Japan, sier Solheim.

«Dersom det blir et stort, ukontrollert radioaktivt utslipp fra en eller flere reaktorer vil dette kunne få alvorlige konsekvenser i berørte områder i Japan. På grunn av avstanden vil et utslipp ikke føre til nedfall som gir helsekonsekvenser i Norge», heter det fra Strålevernet.

Kartlegger og informerer
– Strålevernet følger med på alt som er av japansk og internasjonal informasjon og gjør alt for å kartlegge situasjonen. Foreløpig er dette på et slikt nivå at den politiske ledelsen i Norge holdes informert, men uten at noen av oss er med på møtene, sier Solheim.

Foruten Statens strålevern, som leder og har sekretariatet i Kriseutvalget for atomberedskap, møter representanter fra Forsvaret, Helsedirektoratet, Mattilsynet, Politidirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i utvalget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.