Ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at låneopptakene her til lands vokser noe mindre enn før.

Den samlede gjelden i bedriftene, kommunene og husholdningene var på 3922 milliarder kroner ved utgangen av april, opp fra 3907 milliarder kroner i mars.

Lavere vekst
Over de siste 12 månedene var veksten i låneopptaket på på 6,7 prosent, ifølge foreløpige tall fra kredittindikatoren K2 som SSB offentliggjort fredag.

I forrige 12-månedersperiode steg kredittindikatoren med 7,0 prosent. Det var ventet at veksten ville holde seg uendret på 7,0 prosent i mars, ifølge TDN Finans.

Nedgangen i veksten skrev seg både fra husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner, ifølge SSB.

Lavere lånevekst for husholdningene
Tolvmånedersveksten i husholdningenes innenlandske bruttogjeld var 6,8 prosent ved utgangen av måneden, mot 7,1 prosent ved utgangen av måneden før.

- Om nedgangen i kredittveksten skyldes lavere etterspørsel, lavere tilbud eller brudd i serien sier ikke tallene noe om. Frem til nå har kredittveksten til husholdningene gradvis tatt seg opp og til et nivå som kan tyde på at gjelden som andel av inntektene kan stige fra et allerede høyt nivå. Dersom kredittveksten for husholdningene nå er i ferd med å dempes, dempes også faren for at de finansielle ubalansene skal forsterkes, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i en oppdatering fra DNB Markets fredag.

Nye krav
Finanstilsynet pekte på nettopp faren for ubalanser i økonomien i forbindelse med innføringen av egenkapitalkravet på 15 prosent ved boligkjøp tidligere i år.

- En mulig forkl#229 på lavere kredittvekst kan være Finanstilsynets strammere retningslinjer for bankenes utlånspraksis. Det er imidlertid for tidlig å konkludere med det nå, skriver Aamdal.

Seniorøkonom Ida Wolden Bache i Handelsbanken Capital Markets peker også at den nye måten tallene beregnes på kan være årsaken til endringene. Men heller ikke hun vil utelukke at den nye 15-prosentregelen kan være årsaken til at husholdningens låneopptak vokser lavere enn før.

- Nedbremsingen i husholdningens lånevekst kan reflektere de nye retningslinjene for bankenes utlånspraksis fra Finanstilsynet, noe som ifølge Norges Banks utlånsundersøkelse førte til at bankene strammet inn i kredittgivningen til husholdningene i første kvartal, skriver Wolden Bache i en oppdatering fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.