Den sesongjusterte arbeidsledigheten falt med 6.000 personer fra april til juli i år, viser tremåneders glidende gjennomsnitt av sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå la frem onsdag.

Arbeidsledighetsraten falt samtidig med 0,2 prosentpoeng fra april til juli, til 3,2 prosent. På forhånd var det ventet at ledighetsraten ville holde seg stabil på 3,3 prosent, ifølge estimater som TDN Finans har hentet inn.

I juli var det 83.000 ledige helt ledige, ned fra 86.000 i juni. Sysselsettingen økte samtidig med 7.000 personer fra april til juli 2011.

I juli var det 2.541.000 sysselsatte i Norge. Dette er det høyeste antallet noensinne, opplyser SSB til DN.no.

Tror ikke på renteøkninger
Seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror leidghetsbunnen nå er nådd.

- Fremover venter vi at arbeidsmarkedet svekkes. Antall registrerte ledige og på tiltak hos Nav økte i august. Over sommeren ser det ut som at veksten i arbeidsstyrken stagnerer og at sysselsettingen avtar, ifølge Nav i august. Vi forventer at lavere vekstutsikter fremover vil dempe sysselsettingen og bidra til oppgang i ledighetsraten, skriver Due-Andresen i en oppdatering fra meglerhuset onsdag.

Ifølge Due-Andresen gir ikke utviklingen i arbeidsmarkedet Norges Bank noen argumenter for å heve renten i overskuelig fremtid.

- Gitt de dystre utsiktene for verdensøkonomien, og effektene dette vil ha på norske eksportører og forbrukere, vil trolig lønnsveksten bli dempet. Et arbeidsmarked som stagnerer gir ikke Norges Bank ammunisjon for ytterligere renteøkninger i overskuelig fremtid, skriver Due-Andresen.

Tror renten skal opp
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB Nor Markets har et helt annet syn på saken.

- Dette er nok et tall som tyder på at norsk økonomi går bra. Nå ser utviklingen i arbeidsmarkedet ut til å stabilisere seg på lave nivåer når man ser på ledigheten. Så det er klart at Norge står i en helt spesiell situasjon, sammenlignet med omverdenen som sliter med veldig høy arbeidsledighet, sier Haugland til DN.no.

Hun tror likevel ikke tallet får innvirkning på Norges Banks rentebeslutning i dag.

- Men det understreker bildet av at norsk økonomi er i en særstilling i forhold til omverdenen, og som underbygger innstillingen vi tror hovedstyret i Norges Bank, med Øystein Olsen i spissen, i bunn og grunn har: at renten bør, av hensyn til innenlandske forhold, opp, sier Haugland.

I motstening til Handelsbanken, som tror renten blir liggende uendret på 2,25 prosent de neste to årene, tror DnB Nor at sentralbanken hever renten i mars neste år og at renten når 3,5 prosent på to års sikt.

- Det er klart at handlingsrommet til sentralbanken er begrenset, gitt lave renter ute. Vi tror likevel at det signalet Olsen vil komme med i dag er at retning på neste renteendring vil være opp og ikke ned, sier Haugland.

Les også:

DnB Nor: Fem rentehopp i løpet av to år
DnB Nor: Fem rentehopp i løpet av to år
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.