Handelsbanken Capital Markets og Carnegie nedgraderer Yara International til henholdsvis reduser og "underperform".

Det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene tirsdag.

Handelsbanken nedgraderer aksje fra akkumuler til reduser og tar kursmålet ned med 80 kroner, eller 27 prosent, til 220 kroner.

Carnegie nedgraderer fra "outperform" til "underperform" og kutter kursmålet fra 300 til 225 kroner.

Carnegie-analytikerne Henrik Sinding og Tom Christian Jandal viser til at sesongmessig svakere etterspørsel og svake fundamentale markedsforhold for korn, indikerer at gjødselprisene vil holde seg svake i andre kvartal. I tillegg pekes det på at gassprisene i Ukraina ikke har blitt satt opp.

Tviler på sterk prisoppgang
Handelsbanken-analytiker Anne Gjøen begrunner nedgraderingen med den anslåtte prisutviklingen på urea, korn og naturgasspriser etter første kvartal.

"Ureamarkedet ser velbalansert ut de neste seks månedene, og vi mener en sterk prisoppgang er usannsynlig", skriver hun i oppdateringen.

Gjøen estimerer at CAN-prisen i årets nye sesong vil begynne på et nivå under 150 euro tonnet, mot dagens pris på 196 euro, og hun venter at forhandlene vil være motvillig til å ta store posisjoner på et slikt nivå.

Ifølge Handelsbanken-analytikeren har India produsert mer gjødsel innenlands denne sesongen, og estimerer at prisen i landets neste anbud vil falle. Det pekes også på at Kina har eksportert mer enn ventet til tross for høy eksportskatt.

Oppjusterer kursmål
Exane BNP Paribas oppjusterer kursmålet på Yara International fra 193 til 242 kroner.

Det fremgår av Bloomberg-data tirsdag.

Meglerhuset opprettholder en nøytralanbefaling på aksjen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.