- Dette kvartalet har vært sterkt påvirket av prosessene med å gjennomføre salget av EWOS. Jeg er svært tilfreds med at denne omfattende transaksjonen er gjennomført etter planen, sier konsernsjef Jon Hindar i en kommentar til kvartalsresultatene som er legges frem i dag.

Cermaq forventer 20 000 tonn eller 14 prosent økt salgsvolum i 2014 sammenlignet med 2013, hvorav halvparten i Canada og Norge. Volumøkningen i Canada er i hovedsak gjenoppbygging til historiske volumer etter IHN-utbruddet i 2012.

Økningen i Norge er dels full utnyttelse av kapasiteten i Finnmark samt gjenoppbygging etter PD-utbrudd i samme region. Veksten i Chile vil i hovedsak komme som et resultat av omleggingen fra ørret til atlantisk laks etter oppkjøpet av CMC i 2012, skriver selskapet.

- Dette er et akseptabelt kvartal der et sterkt marked har gitt resultatfremgang i alle regioner. Selv om lønnsomheten i Chile fremdeles er for svak, viser resultatene i slutten av kvartalet en positiv utvikling både finansielt og operasjonelt også i denne regionen, fortsetter Jon Hindar.

Bedring i Chile
Cermaq venter at Mainstream vil generere et salgsvolum på 161.000 i 2014. I 2013 venter selskapet et salgsvolum på 141.000 tonn. Salgsvolumet i 2012 utgjorde 120.000 tonn.

Cermaq estimerer et salgsvolum på 53.000 fra Mainstream i fjerde kvartal.

Selskapet skriver at den kommende sesongen for laksetypen sølvlaks, eller coho, ser lovende ut, og venter et fall i tilbudet på bakgrunn av fall lagrene på 20-30 prosent sammenlignet med 2012, mens etterspørselen er robust.

«Markedet i Japan er bra og er støttet av lave lagre. Nye markeder utvikler seg bra, og er ventet å stå for rundt 25 prosent av Chiles sølvlaks-eksport. Dette er nært det dobbelte sammenlignet med 2012. Markedet i Brasil fortsetter i bra vekst og Russland har blitt en betydelig markedet dette året», skriver selskapet.

Utviklingskostnadene for sølvlaks, er bedre enn for laks og ørret på grunn av bedre biologi de senere år, skriver Cermaq. Den biologiske situasjonen i Chile er forbedret på flere områder, spesielt for lus, mens SRS fortsatt forårsaker for høy bruk av antibiotika.