Sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at produksjonen i industrien gikk ned med 1,5 prosent i oktober sammenlignet med september i år.

Nedgangen kommer etter en oppgang på 2,1 prosent fra august til september i år.

Fra september til oktober var det en liten nedgang i næringsmiddelindustrien, mens kjemiske råvarer og ikke-jernholdige metaller hadde en økning i produksjonen, opplyser SSB.

Virkedagskorrigerte tall viser at produksjonen i industrien gikk ned med 5,3 prosent fra oktober 2008 til oktober 2009.

Produksjonen i metallindustrien og trelast- og trevareindustrien har gått ned med henholdsvis 8,8 og 7,7 prosent. Maskinindustrien hadde en liten vekst på 0,7 prosent i den samme perioden, opplyser SSB.

Større fall enn ventet
Nedgangen på 1,5 prosent fra september til oktober og på 5,3 prosent fra oktober ifjor til oktober i år er langt større enn ventet.

Ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn hos seks økonomer var det ventet en nedgang på 0,2 prosent på månedsbasis og en nedgang på 3,9 prosent på årsbasis, melder TDN Finans.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities vil imidlertid ikke legge for mye vekt på dette ene månedstallet.

- Det viser at det er litt tilfeldige utslag fra måned til måned. Snittet fra de to siste månedene er positivt. Ser vi på den litt lengre trenden fra sommeren av har det vært en pen vekst, sier Wilhelmsen til DN.no.

- Det har vært bedre enn vi trodde på og bedre enn de signalene industrien selv har gitt, konstaterer makroøkonomen.

Fallet fortsetter
I forrige uke viste innkjøpssjefindeksen Norsk PMI en oppgang fra oktober til november. Indeksen holdt seg likevel under 50 poeng, noe som indikerer at aktiviteten fortsatt faller i inudstrien.

Norsk PMI måler aktivitetsendringer i norsk industri basert på månedlige undersøkelser blant et fast panel på om lag 300 innkjøpssjefer i tilvirkningsindustrien.

Les mer: Ordreopptur i industrien

I forrige uke kom også foreløpige tall fra SSB som viste at at samlede investeringer innen industri, bergverksdrift og kraftforsyninger vil bli 40,2 milliarder kroner i 2009, tilsvarende en nedgang på 18 prosent fra året før.

Les mer: Ser investeringsfall på 18 % (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.