Den tidligere arbeidsgiveren til selger Magne Lilloe (43) har brukt en konkurranseklausul for å hindre ham i å begynne i ny jobb, skriver Dagens Næringsliv.

Klausulene blir stadig mer utbredt, og arbeidstagere kan bli gående i månedsvis uten lønn.

Da Lilloe gikk fra jobb som salgssjef i Jobz til Jobzone ble det oppvask. Både Jobz og Jobzone driver med rekruttering og utleie av arbeidskraft i byggebransjen.

Da Lilloe sa opp jobben i Jobz i begynnelsen av januar, var planen at han skulle begynne som norsk representant for et latvisk selskap. Oppstarten ble utsatt, og han kontaktet da konkurrenten Jobzone. Etter et kort møte fikk han tilbud om jobb.

Rettens medhold
Nå har hans tidligere arbeidsgiver fått rettens medhold i at Lilloe ikke kan begynne hos konkurrenten før til sommeren, og at arbeidsavtalen ikke gir ham rett til lønn i karantenetiden.

- Jeg synes det er merkelig at jeg ikke får lov å jobbe i et fritt arbeidsmarked. Nå får jeg et halvår der jeg mister kontakten med kunder, men jeg håper å fighte meg tilbake som en av de beste på området, sier Lilloe til DN.

Som hjemmeværende tobarnsfar på Manglerud i Oslo får Lilloe imidlertid nå god tid til å toppe formen frem mot Styrkeprøven Trondheim-Oslo.

Drøyer med nytt lovverk
Arbeidsdepartementet har utarbeidet et lovforslag som begrenser bruken av konkurranseklausuler, men saken har blitt liggende i departementet uten å bli satt ut i livet.

– Jeg beklager at arbeidet med konkurranseklausuler i arbeidslivet har tatt så lang tid, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Dagens Næringsliv.

I lovforslaget legges det opp til at konkurranseklausulen skal avgrenses til ett år, og at arbeidstager skal ha krav på økonomisk kompensasjon under karantenen.

Økende bruk av klausuler
– Vi har sett eksempler på virksomheter der tilnærmet alle ansatte får klausuler uten at det gjøres individuelle vurderinger av hvilken stilling de har. I disse tilfellene kan man ikke snakke om at de har kjennskap til forretningshemmeligheter eller annet som kan begrunne en konkurranseklausul, sier advokat Alex Borch i advokatfirmaet Hjort som var med på å lage en utredning om konkurranseklausuler på oppdrag fra departementet allerede i 2008.

I utredningen Hjort har gjort for Arbeidsdepartementet kommer det blant annet frem at konkurranseklausuler blir stadig mer utbredt.

Les også: Dette tjener de som gikk ut fra BI ifjor

Advarer siviløkonomer mot slavekontrakter (2008)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.