– Det brukes åtte milliarder dollar hver dag på å kjøpe fossilt drivstoff til biler, båter og fly. Hydrogen har alle de samme fordelene: Det er billig å lagre, billig å frakte, og det er sikkert. Det går opp for stadig flere, sa Øystein Stray Spetalen til DN tidlig i desember.

Les saken Har ståltro på hydrogen dnPlus (+)

Nå ser det ut til at troen på det enorme potensialet øker.

Hydrogen-selskapet Nel stiger nær 15 prosent på Oslo Børs fredag. Aksjen, som hadde en svært solid utvikling mot slutten av fjoråret, har vært kraftig ned tidligere denne uken.

Fredag tar imidlertid Arctic Securities tar opp dekning på Nel-aksjen med kjøpsanbefaling. Kursmålet settes til 7,0 kroner per aksje, melder TDN Finans.

Så langt fredag er Nel-aksjen opp 14,6 prosent til 4,31 kroner.

Spetalen blant storaksjonærene

Selskapet, som produserer hydrogenstasjoner fra Notodden, er tuftet på Norsk Hydros vanneelektorlyseteknologi for gjødselsproduksjon som går 90 år tilbake.

Siden 2011 har investor Øystein Stray Spetalen vært involvert i selskapet, og er nå blant de største aksjonærene. På eiersiden finner man også investor Jan Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum.

NEL inngikk tidligere i år en intensjonsavtale med Reitan-eide Uno-X om etablering av 20 hydrogenstasjoner i Norge, samt en ny hydrogenstasjon i Tyskland. Avtalene bidro til å sende aksjen opp mot slutten av fjoråret.

Tror på 800 stasjoner innen ti år

Ifølge Arctic Scurities er det potensielle markedet for Nel er på 15,7 milliarder dollar og meglerhuset ser fyllestasjoner for biler og lagring av hydrogen for bruk i kraftproduksjon som selskapets største markeder fremover.

Meglerhuset antar at selskapet vil ha 800 fyllestasjoner installert innen 2025 og legger til at selskapet er en oppkjøpskandidat når markedet blir mer modent.

«Vi er fullt klar over at risikoen er høy, men det også den potensielle avkastningen», skriver meglerhuset og viser til at selskapet nå handles som en konsept-aksje.

Kursutviklingen så måte vil bestemmes av nyhetsstrøm og ikke kvartalsrapporter på kort til mellomlang sikt.

Les også:

Selger avisen Børsen for en milliard

Fortsatt svak industriproduksjon

200 år gammelt selskap kan trenge seg inn på Apple og Googles enemerker

Se DNtv: Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll

Trond Giske: - Vi er i ferd med å få en situasjon i Norge hvor ledigheten kommer ut av kontroll
Giske etterlyser en annen innstilling til å løse problemet fra dagens regjering.
01:14
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.