Det er identifisert flere særlig verdifulle områder i Nordsjøen og Skagerrak. Dette er i hovedsak gyteområder for fisk, områder for sjøfugl og områder med sårbar bunnfauna.

Miljøbevegelsen varsler derfor kamp også om disse områdene for å hindre oljevirksomhet.

– Det er et klart mål å verne deler av Skagerrak mot oljevirksomhet, sier fagsjef Elisabeth Sæther i Norges Naturvernforbund til Klassekampen.

Verdifulle områder
En faggruppe som ledes av Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) utarbeider det faglige grunnlaget for en helhetlig forvaltning av Nordsjøen og Skagerrak. Regjeringen planlegger å legge fram en stortingsmelding om dette våren 2013.

Faggruppen har nå lagt ut en arealrapport for områdene som beskriver havområdets miljø, ressurser og forurensningssituasjon. Den identifiserer også biologisk viktige og verdifulle områder.

Rapportene vil være en del av det faglige grunnlaget for det videre arbeidet med å vurdere hvilke konsekvenser oljevirksomhet vil ha for miljø og annen næring.

Blant de verdifulle områdene som er identifisert er området fra Bremanger til Ytre Sula, Korsfjorden, Karmøyfeltet, Ytre Boknafjorden/Jærstrendene, Listastrendene, Siragrunnen, Ytre Skagerrak østlige del og Ytre Oslofjord. Det vises også til at kystsonen generelt har store miljøverdier.

– Ligner Lofoten
Lederen i Natur og Ungdom, Ola S. Elvevold, peker på flere likhetstrekk mellom områdene utenfor Lofoten og Vesterålen og områdene langs kysten av Sør-Norge.

– Det finnes rike sjøfuglbestander, det er gyteområder for fisk og det er kystnært, påpeker han.

Som i Lofoten og Vesterålen har også fagetater som Fiskeridirektoratet, Klif og Havforskningsinstituttet advart mot leting spesielt i deler av Farsundbassenget.

– Oljenæringen bør holde seg unna Farsundbassenget og den lukkede delen av Skagerrak, konkluderer Elisabeth Sæther.

Les også: - Kroken på døra for oljeboring i Lofoten (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.