Hvor mange tv-er trenger en familie på fire? Tv-er har blitt så billige og nordmenn så rike at svaret godt kan være «en til hver», men alle salgstatistikker viser at tv-salget stuper. Alle i Norge har nå har fått seg flatskjermer, og få lar seg lokke til å kjøpe flere.

Nå kan Lenovo gi folk enda mindre grunn til å kjøpe flere tv-er. For deres nye Yoga-nettbrett løser tv-oppgavene bedre enn noen andre nettbrett vi har testet.

Nettbrett og mobiler brukes allerede mye til strømming av tv, men Lenovos Yoga-nettbrett er de først vi føler er laget nettopp for dette. I et marked der nesten alt ser likt ut er dette noe av det mest nyskapende vi har sett på lenge.

Les mer om stupende tv-salg: Nettbrett redder norsk elektronikkbransje

Smart sylinder
Yoga-nettbrettene skiller seg tydelig ut fordi batteriet er samlet i en sylinder langs den ene kanten, omtrent som tastaturene til Apples Imac-maskiner. Sylinderen skal gi deg godt grep, og dette fungerer særlig godt med den minste utgaven av brettet, som er lett nok til å holdes med en hånd.

Men sylinderens har også en annen funksjon. Den fungerer som hengsel for en fot som vippes ut fra baksiden av brettet, og dette er kanskje det som gir Yoga livets rett. For mens Ipad også kan støttes opp med et magnetdeksel, er dette begrenset til én litt ustø vinkel. Lenovos Yoga gjør dette elegant, og særlig 8-tommeren er stabil i nesten alle vinkler, selv om man betjener skjermen.

Dette kan være svært praktisk hvis man for eksempel ønsker underholdning på hytta, eller vil slå opp en oppskrift mens man lager mat – eller hvis man vil fortsette å strømme sendingene fra OL mens man gjør noe annet. En trådløs tv på 401 gram er overraskende praktisk.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tiden moden for nettbrett-tv
Denne olympiaden kan man se alt gratis på strømmetjenestene til TV2. Dessuten har rundt en million nordmenn tilgang på Netflix, og alle kan se NRK over nett. Dette bidrar til å gjøre nettbrett attraktive som reserve-tv-er. Lenovo har dessuten gjort dette bedre ved å satse på Dolby-lyd, og ved å plassere høyttalerne på forsiden av skjermen. Dette gir en bedre lydopplevelse. Av designmessige årsaker har de fleste nettbrettene høyttalerne på siden eller baksiden, og sender lyden bort fra de som ser på skjermen.

Det middelmådige
Yoga-nettbrettenes fysiske knapper er svært lette å betjene. På-knappen finner du i mørke - den er på siden av sylinderen, med lyd-utgangen i den andre. Volumkontrollen er dermed det eneste du finner på siden - og takket være sylinderen vet du alltid på hvilken side du skal lete, og hva som er opp og ned.

Men hvis man ser bort ifra designen og lyden er det ikke maskinvaren så imponerende. Det største ankepunktet er skjermen, som virker litt blass.

Nettbrettet har ikke den kraftigste maskinvaren på markedet, og man får vanlige nettbrett med mer kraft til en billigere penge. Den minste utgaven koster i øyeblikket rundt 2300 kroner, mens tilsvarende 8-tommersbrett kan fåes for 1890 kroner fra Samsung, og den nyeste Ipad mini-en koster 2.690 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maskinen er også en del større enn Ipad mini, selv om skjermen er ganske nøyaktig like stor. Det skyldes hovedsaklig sylinderen, men også noe bredere marger rundt skjermen. Lenovo har heller ikke gjort så mye for å berike brukeropplevelsen av Android-operativsystemet.

Men designen gjør dette brettet attraktivt, og begge våre testere anbefaler den minste versjonen. Den er mer stabil og vekten gjør at den utnytter det gode enholdsgrepet bedre. Den store utgaven oppleves som en forvokst utgave av det egentlige produktet.