Klokken 12:00 i dag åpner NetCom verdens første 4G-nett for kundene sine. Det er lenge før den annonserte lanseringen "i 2010, før vinterjakken er blitt t-skjorte", som NetCom sa til Dagens it nylig.

Med tjuvstarten i 2009 blir Oslo den første byen i verden med neste generasjons superraske mobile bredbånd. Både Netcom, deres eier Telia Sonera og leverandørene har lagt mye prestisje i å bli først, og mange andre har prøvd å slå dem. At de tidligere snakket om lansering i 2010 kan derfor ha vært bevisst villedende for å vinne kappløpet. Men det kan også være de måtte fremskynde planene for å komme først i gang. Telia Sonera lanserer også 4G i Stockholm i dag, samtidig som Netcom.

Heftig utvikling
4G betegner neste generasjon mobilnett, med ti ganger høyere hastigheter for mobilt bredbånd enn dagens Turbo 3G. Teoretisk makshastighet blir utrolige 100 Mb/s, det samme som en kraftig fiberlinje. Siden dette er et mobilnett vil man sjelden oppleve så høye hastigheter, men Netcom regner med man i praksis vil få en hastighet rundt 14-15 Mb/s, som også er svært voksent.

Mobilt bredbånd øker kraftig, både i hastighet, dekning og bruk og teleanalytiker Tore Aarønæs i Norsk Telekom, tror mange undervurderer kraften i utviklingen.

- Vi har trolig ikke sett mer enn starten av mobilt bredbånd. Jeg tror det blir mye større, sa Tore Aarønæs, teleanalytiker i Norsk Telekom til Dagens it for en uke siden.

Les også: 10.000 ganger raskere på ti år

Fornyingsminister Rigmor Aasrud åpner NetComs 4G-nett klokken 12:00 mandag.

Se demonstrasjon av 4G i Netcoms testnett her (filmet med mobilkamera):

Kun begrenset tilgang

Nettet som nå åpnes er et såkalt LTE-nett, som ofte kalles for 4G. Selv om nettet gir en kraftig hastighetsøkning er det nok turbo-3G som vil domiere markedet en stund fremover. 4G har nemlig flere begrensninger - foreløpig.

En sak er at Netcom kun har et mindre antall modemer som er klare til salgs nå i desember. Det som kommer til å ta tid er å få til dekning i store deler av landet, for denne teknologien krever et tett nett av mobilmaster. Foreløpig er det trolig snakk om et mindre antall sendere, som dekker deler av Oslo, og videre utbygging kan bli svært dyrt. For å dra nytte av teknologien må det nemlig bygges fiber ut til alle mobilmastene, og det er faktisk mange ganger dyrere enn selve mobiutsttyret i mastene.

- Nye sendere vil fortsette å dukke opp i Stor-Oslo de nærmeste månedene for å sikre stadig bedre dekning og tilgjengelighet. Utover 2010 ønsker vi å bygge videre, med fokus på de tettest befolkede områdene i første omgang, sier Baumann.

Rekkevidden til 4G vil i fremtiden kunne utvides kraftig ved å ta i bruk lavere frekvenser som ble ledige etter at det analoge bakkenettet for tv ble slukket. Men disse frekvensene deles først ut neste år.

Raskt ute
Hvor god dekning Netcoms 4G-nett har ved lansering er foreløpig uklart. Da selskapet lanserte turbo-3G i 2007 var de også først, men i begynnelsen var det kun 11 basestasjoner som tilbød tjenesten i et svært begrenset område av Oslo sentrum og Nydalen.

Hvor mange baser som er klargjorte for 4G ved åpning blir antakelig offentliggjort ved pressekonferansen klokken 12.

Les mer om muligheter og begrensninger knyttet til Netcoms 4G her: Først i verden med "superdings"

Sjekk hva din linje duger til: Test din bredbåndslinje!

Dagensit.no dekker åpningen av 4G-nettet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.