Telemyndighetene har allerede straffet NetCom for forsinket utbygging av 3G-nettet, men bøter på en drøy million kroner betyr lite når mobiloperatøren har spart flere milliarder kroner på å vente.

Årsaken til besparelsene er prisfall på deler og utstyr.

Billigere utstyr
– I 2000 beregnet vi kostnadene for å bygge 3G-nettet til mellom tre og fire milliarder kroner. I mellomtiden har prisene på utstyr til nettet har falt dramatisk, og vi bruker istedet omlag én milliard kroner på utbyggingen, sier NetCom-sjef Barbara Thoralfsson.

Hun mener besparelsene vil komme kundene til gode i form av rimeligere 3G-tjenester, og et bedre gsm-nett.

- Besparelsene har gjort at vi har kunnet bruke pengene på andre viktige ting. Vi har ikke satt dem i banken, men brukt dem på å bygge ut gsm-nettet til enda bedre dekning og kapasitet. Utsettelsene har altså gitt en samfunnsmessig gevinst, sier Thoralfsson til dn.no.

Nettet er åpnet
NetCom åpnet det nye 3G-nettet igår med å lansere mobilt bredbånd for bærbare datamaskiner. NetCom lanserer mobilt bredbånd over 3G-nettet med "flate priser", som gir fri bruk for en fast månedssum.

Telefonkundene må imidlertid vente med å få 3G på mobiltelefonene.

- Det er litt utradisjonellt, men nå synes jeg ikke denne bransjen har så god track-record, sier Thoralfsson, og viser blant annet til hva som skjedde da wap ble lansert.

Timing is everything
Hun sammenligner NetComs 3G-strategi med et rally-løp.

- Det handler ikke bare om å kjøre fortest mulig, men å kjøre smart og riktig inn i svingene, sier hun.

- Vi var blant de siste mobiloperatører i Vest-Europa som lanserte MMS, men i dag sender våre kunder 40 prosent av bildemeldingene i Norge, mens vi har 29 prosent av kundene, sier Thoralfsson.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.