Aksjonærene i Asker og Bærums Budstikke, en av landets velstående lokalaviser, ga mandag kveld styret fullmakt til å kjøpe tilbake inntil 50 prosent av alle aksjene i selskapet.

Konsernsjef Terje Tandberg bekrefter at vedtaket er koblet til den spesielle situasjonen som er oppstått, der Amedias eierpost på 31,5 prosent i Budstikka er til salgs.

Bakgrunnen er følgende:

  • Amedias eiere LO og Telenor solgte 22. februar mediekonsernet Amedia til Sparebankstiftelsen DNB for 395 millioner kroner pluss gjeld og forpliktelser.
  • Men fordi avstanden mellom kjøper og selger var såpass stor mot slutten av forhandlingene, ble det lagt inn noen Nettavisen, Budstikka og NTB i spill dnPlus
  • LO og Telenor sikret seg nemlig en opsjon til å se om det finnes kjøpere som er villige til å betale mer for sentrale eiendeler i Amedia enn det stiftelsen var villig til å legge på bordet.
  • En av disse eiendelene er Budstikka. Haken er at lokalavisen for Asker og Bærum bare selges i en pakke som også består av Nettavisen, som Amedia i dag eier halvparten av.

Budstikka-aksjonærene stemte ja

Terje Tandberg forklarer at avstemningen på mandagens generalforsamling endte med at 93 prosent av de fremmøtte stemte for fullmakten, mens syv prosent stemte mot.

- Dette er jo en mulighet man må vurdere når det først er en slik situasjon. Så får vi se hva som blir utfallet, sier Tandberg.

Det er vanlig at styret i aksjeselskapet og allmennaksjeselskaper ber om fullmakt til å kjøpe tilbake et visst antall egne aksjer, men Tandberg innrømmer at det er en spesiell situasjon i Budstikka nå.

- Vi redegjorde for at denne fullmakten nå ikke var så teoretisk som den kanskje har vært tidligere, fordi det finnes en opsjonsperiode på seks måneder fra transaksjonen mellom LO, Telenor og Sparebankstiftelsen, som åpner for et mulig kjøp av egne aksjer. Vi vurderer muligheten av å gi et tilbud til en fornuftig pris på Amedias aksjepost i Budstikka, sier Tandberg.

Store verdier

Budstikka er en velstående avis som ifjor hadde et offisiellt opplag på 20.023 eksemplarer.

Selskapet sitter med en verdipapirportefølje med en markedsverdi vurdert til 75,1 millioner kroner. Denne består blant annet av en aksjepost i mediekonsernet Polaris Media verdsatt til 17,7 millioner kroner.

Budstikka-konsernet fikk et driftsresultat på 2,5 millioner kroner av en samlet omsetning på 163,6 millioner kroner ifjor, og hadde en bokført egenkapital på 120 millioner kroner ved utløpet av 2015.

Handles for 150 mill

Budstikka-aksjen er notert på OTC-listen, som er Norges Fondsmeglerforbunds informasjonssystem for unoterte aksjer.

Siste omsetningskurs var 15,50 kroner, noe som verdsetter hele Budstikka til rundt 150 millioner kroner.

Litt avhengig av hvordan man vurderer verdiene i selskapet, kan verdien av Amedias aksjepost anslås å ligge et sted rundt 50 millioner kroner.

Tandberg vil ikke snakke om verdier.

- Diskuterte man også på generalforsamlingen hva som ville vært en foruftig pris?

- Nei, det ble ikke konkretisert noe, sier Tandberg.

Spesiell konstruksjon

LO og Telenors opsjonsavtale er konstruert slik at de må kjøpe ut både Budstikka og Nettavisen til den opsjonsprisen som er avtalt i avtalen med Sparebankstiftelsen.

Klarer de å selge aksjene i de to selskapene videre til en høyere pris, innkasserer LO og Telenor selv mellomlegget.

Verdsettelsen i opsjonsavtalen med Sparebankstiftelsen DNB er ukjent, men gjelder for de to medievirksomhetene samlet.

Dette skaper en mer uoversiktlig salgssituasjon. LO og Telenor har satt aksjemegler Knut Brundtland på oppdraget.

- Budstikka skal ikke kjøpe Nettavisen i samme slengen?

- Vi skal ikke kjøpe Nettavisen, sier Terje Tandberg.

Lese mer om medier, kultur, nett, teknologi? Følg DN Etterbørs og @bjorneckblad på Twitter

Du kan også følge DN Etterbørs på Facebook

LES OGSÅ:

Bookingtrøbbel for Norwegian Wood  

Her er knappen som truer Finn.no

Se havørnen ruge i HD (fra nettportalen som nekter å dø)  

Se på DNtv:

Tårer i øyekroken da Oslos siste videosjappe kom til «the end»
DN møtte triste eiere og kunder på Video Nova på Majorstuen på butikkens siste dag: - En æra er forbi.
02:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.