Apples iPad har allerede rukket å få en posisjon som har gjort navnet synonymt med nettbrett. Men denne våren er utfordrernes tid og det nettbrettet det trolig knytter seg størst forventninger til er HTC Flyer. HTC er den ledende leverandøren av smarttelefoner basert på Android-systemet, og derfor håper mange at de skal kunne lage et godt alternativ til iPad også. Å snakke om Flyer som en direkte konkurrent til iPad er ikke hensiktsmessig. Det er alt for store forskjeller på dem til det. Derfor blir de heller ikke sammenlignet i denne anmeldelsen.

Design
HTC Flyer er basert på en syvtommers skjerm. Kabinettet et i hovedsak utført i aluminium, foruten to felter som er dekket av gummiaktig plast. Når man holder Flyer i breddeformat er de to feltene gode å holde i. Selv om Flyer føles litt tung er den tilsvarende solid gjennomført. I fronten sitter et kamera for videokonferanse og det er fire optiske funksjonstaster. Den ene av disse aktiverer spesialpennen som følger med.

På baksiden sitter et fem megapiksel kamera uten blits. I tillegg finner man en usb-port, lydplugg og volumkontroller på utsiden.

På toppen sitter en strømknapp som er hevet litt over resten av kabinettet. Jeg opplevde dessverre ofte at denne ble trykt inn når Flyer lå i en skulderveske eller lomme. Det er skikkelig irriterende å oppdage at nettbrettet har slått seg av og startet på nytt fire ganger på veg til jobb.

HTC Flyer kommer i to utgaver. Den ene har bare trådløst nettverk, mens den andre har trådløst nettverk og mobilt bredbånd. Man kan ikke ringe med Flyer som en mobiltelefon, men den støtter sms.

 

Brukeropplevelsen
HTC har laget en ny versjon av sin brukeropplevelse Sense som skal passe også til nettbrett. I tillegg har de tilpasset flere av applikasjonene sine til større skjermer. Det fungerer til en viss grad bra, men jeg må si at det å bruke et nettbrett med skjerm på syv tommer blir litt verken eller i en del tilfeller. For eksempel er skjermen for liten til å ha skikkelig forhåndsvisning av e-poster sammen med innboksen. Men å ha bare innboksen ser heller ikke pent ut. Sånn sett er nok syvtommersformatet det mest kinkige å lage gode brukeropplevelser til.

Når det er sagt må jeg også si at det gir en langt bedre opplevelse å bruke internett og e-post og se bilder og film på et «lite» nettbrett enn en smarttelefon. HTC Flyer er i tillegg såpass kjapp at den ikke bruker lang tid på vanlige oppgaver – heller ikke visning av film.

I bruk er Flyer lett gjenkjennelig for de som har en smarttelefon med HTC Sense. Den er intuitiv og lett å bruke, men nettbrettversjonen gir ikke noen «smileopplevelse». Den mangler det lille ekstra for å engasjere brukeren.

Spesialpennen
Med Flyer følger det en spesialpenn. Tidligere har slike penner vært brukt til å betjene trykkskjermer, men på Flyer kan pennen kun brukes til spesialoppgaver. Når man trykker på skjermen med pennen tas et stillbilde av det skjermbildet som vises. Deretter kan man markere og skrible på bildet med pennen. Man kan velge ulike typer blyanter, penner og tusjer.

Dersom man bruker det medfølgende notatprogrammet eller Evernote kan man også bruke pennen til å markere og utheve tekst. Denne funksjonen er glimrende om man bruker store deler av sin tid til å tegne bart og briller på personer som er avbildet på nettsider, men ellers har det liten funksjon. Man kan nemlig ikke bruke pennen i alle apps, og tekstmarkeringen fungerer ikke i nettleseren.

 

Det er lett å se for seg at dette blir en super funksjon for visse yrkesgrupper, men som sagt har det liten generell appell. Faktisk ville jeg heller sett en slik penn på et titommers nettbrett, for da kunne man med større hell brukt pennen til å notere med i møter. På Flyer blir det hele for upresist og smått til å fungere som en normal notatblokk. Dagens versjon kjenner heller ikke igjen håndskrift, så man får ikke oversatt skribleriene til redigerbar tekst automatisk.

Multimedia
HTC Flyer er sammen med HTC Sensation de første produktene som kommer med HTCs egen videotjeneste Watch. Foreløpig kan man bare se trailere, men fra 15. juni blir en mengde filmer og tv-serier tilgjengelig for nedlasting gjennom egne abonnementer. Det lille jeg har sett så langt tyder på at Flyer fungerer bra til å vise film, og at tjenesten kan bli en suksess hvis prisingen blir fornuftig.

Det er helt klart at alt multimedieinnhold egner seg bedre på en syvtommers skjerm enn på en fire- eller tretommers mobilskjerm. Men i mange situasjoner hadde det vært enda bedre med ti tommer. Likevel vil jeg ikke nøle med å anbefale Flyer til medieentusiaster og de som ønsker å ta med seg fotoarkivet i lommen og vise det frem ofte.

Bildekvaliteten på de to kameraene er gjennomsnittlig, men de fleste kommer nok uansett til å ta bilder med telefonen og ikke nettbrettet når de kan velge.

 

Konklusjon
Liker du HTCs smarttelefoner kommer du til å like Flyer også, selv om brukeropplevelsen bærer litt preg av å være en forstørret smarttelefon. Både med og uten spesialpennen er Flyer et nisjeprodukt i forhold til iPad, men det betyr ikke at den ikke har livets rett. Flyer et kraftig og funksjonelt produkt som det er lett å anbefale.

Les flere tester i vår testseksjon.