Citigroups sjeføkonom skriver i en ny analyse at det er en 55 prosent sannsynlighet for en form for global resesjon de neste par årene. Denne vil ha sitt utgangspunkt i fremvoksende markeder.

Hard landing

Han er spesielt bekymret for Kina, hvor han frykter at den økonomiske veksten kan falle til 2,5 prosent i 2016. Citigroup er en av verdens største finansinstitusjoner.

«Kina står overfor en raskt økende risiko for en syklisk hard landing – gitt overkapasiteten og gjeldsgraden i nøkkelsektorer. I tillegg har vi korreksjon i aksjemarkedet og eiendomsmarkedet», skriver Willem Buiter i rapporten, ifølge The Economist og Bloomberg.

Han påpeker at andre fremvoksende markeder som Russland, Brasil og Sør-Afrika har alvorlige problemer og at situasjonen i andre fremvoksende, større økonomier ikke er bedre.

«Investeringene i Kina har vært sørgelige ineffektive – spesielt siden 2008. Det meste fortsetter å bli plassert i infrastruktur, bygninger, tradisjonell industri og utvinningsaktiviteter», skriver han.

Han mener at sentralbankene har færre verktøy tilgjengelig for å stabilisere økonomiene hvis en alvorlig krise setter inn.

«Det er sjelden at økonomer åpent identifiserer resesjoner, nedturer eller oppganger hvis de ikke stirret dem rett inn i ansiktet. Vi tror dette er en slik situasjon», skriver Buiter.

- Alvorlig problem

Kina er verdens største produsent og forbruker av svinekjøtt. Mindre oppdrettere har lagt ned driften og i år forventes produksjonen av svinekjøtt å falle med 6,5 prosent til 53 millioner tonn. Kina må øke importen med 45 prosent for å mette forbrukerne.

Prisene på svinekjøtt har siden i april økt fra 18 yuan (23,2 kroner) til 25 yuan for en kilo. Sammenlignet med for ett år siden har prisveksten på svinekjøtt, som spises til de fleste tradisjonelle måltider i Kina, økt med 20 prosent.

Forbrukerprisene økte med to prosent i august – høyere enn forventet. Samtidig fortsetter produsentprisene ved fabrikkene å falle. I august var prisene 5,9 prosent lavere enn for ett år siden og har falt sammenhengende i 42 måneder – det meste siden mars 2009.

- Dette er et alvorlig problem. For produsentene er forbrukerprisindeksen en kostnad da det gir høyere lønninger. Produksjonsprisindeksen representerer prisen på produktet. Dette betyr at resultatene til næringslivet vil ytterligere forverres, sier analytiker Zhu Qibing hos China Minzu Securities til Bloomberg Business.

Det er en intens konkurranse i kinesisk industri hvor fabrikkeiere aksepterer små marginer for å overleve og ta markedsandeler i håp om å kunne vokse seg større.

- All den tid produsentprisindeksen har vært negativ i over tre år risikerer Kina fortsatt å falle ned i en deflasjon, sier sjeføkonom La-Gang Liu hos den australske storbanken ANZ til CNBC.

Halv pris i USA

Dette kan være gode nyheter for svineprodusenter i Europa og USA – hvis de får lov til å øke eksporten av svinekjøtt til Kina. Det er en rekke begrensninger på import av landbruksprodukter til Kina, som siden sultkatastrofene på 1950-tallet har forsøkt å være selvforsynt.

Prisen på ett pund svinekjøtt var 75 amerikanske cent i august – noe som tilsvarer en kilopris på 13,6 kroner – halvparten av prisen i Kina, ifølge Indexmundi.

«Det store spørsmålet er når den kinesiske importen vil begynne, hvor stor volumvekst det vil bli og hva støttenivået for svinekjøttprisene vil ligge på», skriver analytiker Albert Vernooij hos Robobank i en analyse for tredje kvartal.

Det kinesiske landbruksselskapet WH Group kjøpte verdens største svineprodusent for over fem milliarder dollar for to år siden. Smithfield Foods økte eksporten av svinekjøtt til Kina med nesten 50 prosent i første halvår.

- Jeg forventer økt etterspørsel fra Kina. Prisene har steget betydelig i Kina. Prisforskjellen mellom USA og Kina har økt siden vi hadde den siste resultatpresentasjonen. Det gjør det mer gunstig for oss, sa Smithfields konsernsjef Ken Sullivan under resultatpresentasjonen i slutten av august.

Blandet bilde av Japan

Den japanske sentralbanksjefen mener det ikke er nødvendig med nye tiltakspakker for å holde økonomien flytende gjennom de neste kvartalene. Den økonomiske aktiviteten falt i forrige kvartal.

Haruhiko Kuroda har utsatt tidsfristen for når Japan skal klare å skape en prisvekst på to prosent – og dra økonomien ut fra en langvarig deflasjon - flere ganger de siste to årene. Dette er bærebjelken i den økonomiske politikken til statsminister Shinzo Abe.

- Det er uunngåelig at inflasjonsprognosene ikke endrer seg på grunn av utviklingen i oljeprisen, sa Kuroda under en parlamentshøring på torsdag og uttrykte at det ikke er nødvendig med nye tiltakspakker for økonomien.

Sentralbanken skal møtes i neste uke for å vurdere nye tiltak og komme med en ny rapport på den japanske økonomien.

- Det har vært ulike statistikker nylig som har vist et blandet bilde av økonomien. Det er en god sannsynlighet for at den økonomiske aktiviteten vil bli positiv for Japan i inneværende kvartal, sa sentralbanksjefen, ifølge Reuters.

Nye maskinordrestatistikker falt med 3,6 prosent i juli. Det var forventet en vekst på tre prosent. Japan-økonom Marcel Thieliant tror aktiviteten i den japanske økonomien vil ta seg opp igjen fra slutten av året.

Markedene

Investorer prøver å fordøye nye økonomiske statistikker for sommermånedene fra Asias største økonomier. Den største usikkerheten er fortsatt rundt den kinesiske økonomien.

New Zealand er hardt rammet av lavere eksport av landbruksprodukter til Asia. På torsdag kuttet sentralbanken renten for tredje gang i år – til 2,75 prosent. Sentralbanken antyder i en pressemelding at det vil komme nye rentekutt på grunn av svakere økonomisk vekst hos handelspartnerne-

I Australia ble det skapt tre ganger flere nye arbeidsplasser enn forventet i august og arbeidsledigheten falt med 0,1 prosentpoeng til 6,1 prosent.

Les også: Tokyo-børsen åpnet ned 3 prosent

 

morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.