Torsdag presenterte sjeføkonomTor Steig i NHO Næringslivets Økonomibarometer, der 1900 medlemsbedrifter er spurt om utsiktene i 2011 og 2012.

Sysselsettingsveksten fra forrige undersøkelse ser ut til å ha festet seg: Bedriftene planlegger å øke antall ansatte med 1,6 prosent – mest innen tjenestesektoren og byggevirksomhet.

Og neste år varsles en ytterligere økning på 2,1 prosent. Det er høye tall i norsk sammenheng.

Hemmet investeringslyst
Tross bemanningsvekst og like gode markedsvurderinger som før finanskrisen, er det overraskende få bedrifter som planlegger nye investeringer.

NHOs sjeføkonom Tor Steig peker på at det har vært en betydelig svekkelse av konkurranseevnen på ett år, noe som kan være hemmende for investeringslysten i Norge.

- Med 50 prosent høyere timelønnskostnader enn våre konkurrentland i EU, gir dette en betydelig omstillingsutfordring for norsk næringsliv.

Sjeføkonomen mener situasjonen stiller store krav til inntektsoppgjør og innretningen av den økonomiske politikken:

- Bruken av oljepenger over statsbudsjettet må begrenses fordi internasjonale renter vil forbli lave lenge, samtidig som den sterke kronekursen gjør det nødvendig å begrense renteøkningene i Norge. Handlingsregelens 4-prosentregel gir for mye stimulans i finanspolitikken dersom NHO-bedriftenes optimistiske prognoser for norsk økonomi slår til.

3,5 prosent
På pressekonferansen tok Steig til orde for at regjeringen må begrense bruken av oljepengene til 3,5 prosent i budsjettet for 2012, altså 0,5 prosentpoeng mindre enn det handlingsregelen legger opp til i normalår. Han mener det er naturlig nå som oljeprisen ligger langt over det man anslått for budsjettet.

Han minner om at Kristin Halvorsen i sitt første år som finansminister faktisk holdt seg under fireprosenten.

- Er det realistisk å tro at regjeringen klarer å holde igjen?

- Jeg tror det. Nå dytter man penger inn i fondet med de høye oljeprisene. Det var ikke forventet. Bare i 2011 får man flere milliarder ekstra å bruke innenfor handlingsregelen, svarer Steig.

Steig mener også regjeringen burde tenke på hvordan de bruker oljepengene, og NHO minner om at da Stortinget vedtok handlingsregelen skulle den ekstra økonomiske frihenten fondet ga, brukes til å investere i ting som ga produktivitetsøkning på sikt. Det ble oppsummert som utdannelse, forskning og infrastruktur.

Derfor synes Steig det var på sin plass at den nye sentralbanksjefen Øystein Olsen i sin årstale i februar minnet regjeringen om hva pengene har gått til.

- Det er påtagelig at sentralbanksjefen i sin årstale, med statsministeren og finansministeren i salen, fortalte at myndighetene har brukt pengene til å øke standarden i samfunnet, men ikke til å øke produktivitet. Det har kommet i bakgrunnen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.