- Det er klart at vi ser nå at det blir et tøffere år økonomisk. Det vil kreve omstillinger, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund til DN på NHOs årskonferanse.

Årets NHO-konferanse har fått overskriften «#7millioner». Tema er utviklingen av velfungerende bo- og arbeidsmarkedsregioner.

DNs konjunkturbarometer viser at norske bedrifter ikke har vært mer pessimistiske enn de er nå siden finanskrisen.

Les saken her: Mørkest siden finanskrisen dnPlus (DN+, krever innlogging)

Underinvestert

- Det det handler om nå er å få de omstillingene så gode som mulig. Det er områder i norsk økonomi som er underinvestert, som trenger innsats. Vi trenger å bygge veier og jernbaner, vi trenger å bygge ut kraftnettet vårt. Det er deler av industrien som begynner å gå bedre, som er eksportrettet, sier Skogen Lund.

Ifølge henner handler det nå om hvordan vi skal møte utfordringene som intreffer den norske økonomien i tiden som kommer.

- Vi må bare passe på at vi får dette til å omstilles så klokt som mulig, understreker Skogen Lund.

Naturlig

Finanspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre peker på at det er naturlig at bedriftene er pessimistiske.

- Når de uttaler seg om det, blir det selvsagt influert av det sterke fokuset som er på nedgangen i olje- og gassindustrien. Det er helt naturlig, sier Flåtten.

Imidlertid trekker han frem at vi kan se muligheter i en slik situasjon.

- På den annen side må vi være forsiktige med å si at dette er en voldsom krise. Petroleumsindustrien er litt på vei ned, fra historisk høye toppnivåer. Vi må også snu situasjonen litt og si at nå er det muligheter for å gjøre omstillinger, komme i gang med andre ting og inspirere næringslivet til å være mer kreative, sier Flåtten.

Et varsel

Høyres finanspolitiske talsmann peker også på at regjeringen og politikere har et ansvar. 

- Så må selvfølgelig politikere og regjeringen følge opp dette så godt de kan. Det er jo et varsel at næringslivet ikke er optimistiske. Det er et varsel om at man ikke bare leser om problemene, men ser selv og erfarer problemene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Se direkte fra NHOs årskonferanse

Ny partner slutter i First House

Nå samles næringslivstoppene i Operaen