Det kommer fram i rapporten Økonomisk overblikk for fjerde kvartal, som NHO la fram torsdag.
Med koronapandemien som et dystert bakteppe prøver NHO å se framover.
– Da regjeringen i mars innførte de «mest inngripende tiltak i fredstid» og stengte ned landet, forsvant nærmere en tidel av verdiskapningen nærmest over natten, heter det i rapporten.
Tilbakeslag
Tiltakene mot pandemien har påført verdensøkonomien det sterkeste tilbakeslaget i nyere tid. NHO-rapporten anslår at verdiskapningen vil falle med 5,25 prosent i industrilandene og 4 prosent globalt i år.
Ifølge rapporten er det usikkert hvor raskt de oppløftende vaksinenyhetene kan omsettes til en seier over pandemien.
– Vi legger likevel til grunn at brorparten av smitteverntiltakene vil være avviklet neste sommer. Dette kan være tidsnok til å rekke ferie- og festivalsesongen, men neppe fullt ut, siden feriereiser normalt planlegges og bestilles i god tid, skriver NHO i rapporten.
Penger på bok
2020 ble året da mange ville, men ikke kunne. Neste år kan mange gjøre mer. For mye av det man ikke har brukt penger på i år, har mange spart.
NHO har derfor tro på en sterk vekst i privat forbruk neste år, heter det i rapporten.
De strenge tiltakene som har vært satt inn, har også hatt sin pris. Men kostnadene har vært ulikt fordelt.
– Det er liten tvil om at byrdene ved smitteverntiltakene har vært skjevt fordelt, heter det i rapporten.
Firedoblet ledighet
For det er ikke alle som kan legge ubrukte penger til side. Nedstengingen firedoblet arbeidsledigheten til nivåer Norge ikke har sett siden 30-tallet.
I midten av desember er nesten 200.000 personer arbeidsledige. Det utgjør nesten 7 prosent av arbeidsstyrken.
Den samlede budsjettbalansen er i år svekket med 328 milliarder kroner. Regjeringen har hentet rekordhøye 417 milliarder fra oljefondet.
– Underskudd i denne størrelsesorden er ikke bærekraftig, står det syrlig i NHO-rapporten som argumenterer for at oljepengebruken må ned allerede i 2021.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.