Den styrtrike kinesiske entreprenøren Wang Jing har fått oppdraget, og hans nyetablerte selskap HKND har også sikret seg en 100-års kontrakt på drift av den nye kanalen som skal knytte Stillehavet og Det karibiske hav sammen.

Prosjektet er gigantisk og har et foreløpig budsjett på 370 milliarder kroner.

50.000 arbeidere skal etter planen bruke fem år på å grave ut den 280 kilometer lange kanalen, som blir mellom 230 og 520 meter bred.

Protester

Startskuddet gikk under en seremoni i Managua mandag, med Nicaraguas president Daniel Ortega til stede.

Lokale bønder og miljøvernere har protestert mot den storslåtte kanalplanen og viser til at over 40 landsbyer vil bli berørt. Kritikerne viser også til at kanalen vil forringe vannkvaliteten i Nicaraguasjøen, som rett nok er alvorlig forurenset fra før, samt at den vil gå rett gjennom sårbare regnskogområder.

Hemmeligholdt

At både miljøstudier og studier av økonomien i prosjektet er holdt hemmelig av nicaraguanske myndigheter, og at lite er kjent om Wang Jing og måten han har sikret seg kontrakten på, har bidratt til kritikken.

Nicaraguas nasjonalforsamling har ikke bare gitt Wang kontrakt på bygging og drift av kanalen, men ga også den kinesiske entreprenøren rett til selv å ekspropriere jord samt fritak fra alt av lokale skatter og avgifter.

Kinesisk innflytelse

Nicaraguanske myndigheter håper og tror at den nye kanalen vil gi inntekter og velstand til landet, men kritiseres for å ha solgt seg til kineserne.

Arbeidet med kanalen begynner på Stillehavskysten ved utløpet til elva Brito sør for Managua. Den skal forlenges inn til Nicaragua-sjøen og derfra følge elva Punta Gorda østover til Det karibiske hav.

Kanalen får større kapasitet enn både Panama- og Suezkanalen, og fra kinesisk hold er det håpet at den skal bidra til å styrke Kinas innflytelse over verdenshandelen på bekostning av USA.

 

Les også:
Nå blir det rekordlave fastrenter
- Norge behøver en historisk svak valutakurs
John Fredriksen advarer mot egen bransje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.