Noen stor overraskelse blir det ikke. Sarkozy har lagt alt til rette.

Men det er først nå den offisielle kunngjøringen er ventet. Den kommer når Sarkozy onsdag lanserer sin nye bok «Tout pour la France» (Alt for Frankrike), melder franske medier.

Les også: – Sarkozy stiller som presidentkandidat neste år

Sarkozy vil da melde seg på kampen om å bli nominert som presidentkandidat for Republikanerne, høyrepartiet som han i dag er leder for.

– Den kampen vil han mest sannsynlig vinne, sier førsteamanuensis Franck Orban ved Høgskolen i Østfold.

I dag er det riktignok rivalen Alain Juppé som ligger best an. Men Juppés ledelse spises gradvis opp, påpeker Orban.

Hardtslående retorikk

Sarkozy var president i Frankrike fra 2007 til 2012. Han stilte til gjenvalg, men tapte mot sosialistpartiets kandidat François Hollande.

Den gang var det en ydmyket og upopulær «Sarko» som gikk av. Men i mellomtida har Hollande rukket å bli mer upopulær enn Sarkozy noensinne var, og i oppkjøringen til nominasjonskampen har Sarkozy funnet tilbake til sin hardtslående gamle stil.

Sarkozys omkved etter de siste terrorangrepene i Frankrike har vært at landet er i krig og må slå «nådeløst» tilbake.

Han krever en betydelig opptrapping av innsatsen og har blant annet tatt til orde for et Guantánamo-fengsel «à la Française» for terrormistenkte.

Derfor kan han vinne

Orban mener det nå er flere faktorer som taler for at Sarkozy til slutt kan gå seirende ut av både nominasjonen og presidentvalget:

1. Sarkozy har medvind. Juppé ligger høyere i de nasjonale målingene, men internt i Les Républicains er det nå omtrent likt mellom de to, og Sarkozys trend er oppadgående.

2. Sarkozy er sittende partileder og kan mobilisere partiapparatet på en måte som rivalene ikke kan.

3. Han har en annen tyngde enn de andre kandidatene fordi han har erfaring som president.

4. Terrorangrepene i Frankrike gjør at spørsmålet om fransk identitet er på agendaen. Der er Sarkozy på hjemmebane.

5. Hans harde retorikk gjør ham bedre egnet til å stjele stemmer fra Marine Le Pen fra det høyrepopulistiske partiet Nasjonal front.

6. Sarkozy kan vise til at Hollande ikke har oppfylt de økonomiske valgløftene som han kom med da han slo Sarkozy i 2012.

7. Venstresiden er splittet, og president François Hollande er upopulær. Det øker sjansene for at Sarkozy kan gå videre til annen valgrunde – og der slå ut Le Pen.

Velgerne har ikke glemt

Men Sarkozys forhistorie som president kan også bli en klamp om foten, påpeker ekspertene.

– Sarkozy vil være en kandidat som kan ta en del stemmer fra Le Pen fordi han har noe av den samme retorikken, selv om han er mer moderat. Men det spørs om han har troverdigheten. Han har tross alt sittet som president, og han er ikke spesielt populær i Frankrike, sier forsker Pernille Rieker ved NUPI.

– Sarkozy skremmer en del velgere som husker hans presidentperiode, istemmer Orban.

Han tror slike velgere i stedet vil helle mot Juppé i nominasjonen, som først avgjøres i november.

– Juppé er godt likt, og han er bedre likt enn Sarkozy blant velgere på høyresiden som ble skuffet over Sarkozy som president, og blant velgere som er redde for hva han kan finne på. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.