Gjentatte angrep på Nigerias oljeproduksjon fra ulike militsgrupper har gjort at landet - som inntil nylig var Afrikas største oljeprodusent - nå har en produksjon som er den laveste siden 1980-tallet.

Ulike estimater peker på produksjonstall helt ned mot 1,37 millioner fat per dag. Det er dramatisk for et land der petroleumssektoren utgjør over 90 prosent av landets eksportinntekter.

Sist gang produksjonen var nede på såpass lave nivåer var for 28 år siden, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). (se grafikk).

Korrupsjonskamp skaper uro

Nigerias president, Muhammadu Buhari, har hatt et tøft første år som president etter at han vant valget ifjor (se faktaboks nederst i saken).

Les mer: Korrupsjonsskandaler, forsvunne oljemilliarder og Panama-avsløringer rammer Afrikas største økonomi

Buhari gikk til valg på å bekjempe korrupsjon og få økonomien på beina igjen. Men særlig korrupsjonskampen har fått dramatiske konsekvenser.

I mange år har et såkalt amnestiprogram i Nigeria tilbudt militsgrupper som kjemper mot myndighetene pengeutbetalinger og utdanningsstipend i bytte mot å avstå fra kamphandlinger.

Da Nigerias statsbudsjett ble undertegnet i mai i år kom det frem at Buharis regjering kuttet programmet med omlag 70 prosent umiddelbart, og avbrøt lukrative kontrakter med private militsgrupper som frem til nå var betalt for å beskytte rørledningene. Ikke lenge etter begynte bølgen av sabotasjeangrep som nå langt på vei har lammet oljeindustrien i landet.

Ifølge Financial Times er omlag 13.000 personer fra ulike militsgrupper omfattet av amnestiprogrammet, og vil ikke motta utbetalinger neste år.

- Ekstremt

- Situasjonen i Niger Delta er ekstremt komplisert. Myndighetene har nå fratatt fordelen til flere av de som nøt godt av amnestipengene, sier tidligere militæroffiser og prosjektleder for FN, Arild Nodland, til DN.

Han er i dag administrerende direktør i analyseselskapet Bergen Risk Solutions, som jobber med olje-, gass-, og shippingselskaper som opererer i konfliktområder. Selskapet har ifølge Nodland operert i Niger Delta i over ti år, og har aldri har vært travlere enn nå.

Etter måneder med gjentatte angrep har gruppene signalisert at de åpner for dialog med myndighetene for å få en stopp på angrepene. Men uten amnestipengene er Nodland skeptisk til utfallet:

- Det er en kjempeutfordring, og gjør utsiktene for stabilitet i Niger Delta-området dårlig. Det er likevel ekstremt volatilt og nesten umulig å forutse hva som skal skje, sier han, og får støtte fra Nigeria-forsker Camilla Houeland ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Hun har fulgt Nigeria tett i mange år, og forsker blant annet på politikken rundt landets oljeøkonomi.

- Det er uklart hva myndighetene vil gjøre fremover. Amnestiprogrammet virker ikke å bli gjeninnført, og historisk sett har Nigeria svart med økt militarisering mot slike grupper, sier Houeland.

Niger Delta Avengers

Nesten umiddelbart etter at det ble kjent at amnestiprogrammet ble kuttet  intensiverte sabotasjeangrepene mot oljerørledningene i Niger Delta-området - der omlag halvparten av Nigerias olje produseres.

Det er særlig en gruppe som har fått oppmerksomheten for denne opptrappingen, som kaller seg Niger Delta Avengers (NDA).

Bakgrunn: Denne ukjente militsgruppen skal stå bak angrepene som sendte oljeprisen over 50 dollar fatet

Gruppen hevder selv å kjempe for miljøet og lokalbefolkningen i regionen og ønsker at området blir et selvstendig land.

- Det har vært en reell følelse av marginalisering fra innbyggerne i Niger Delta-regionen. Men det er lite som tyder på at NDA har støtte i befolkningen, og det er ingen som tjener på voldshandlinger og sabotasje, sier Houeland.

Norske aktører

Flere norske selskaper er eller har vært involvert i prosjekter i Nigeria den siste tiden.

Blant annet eier Statoil omtrent 20 prosent av et oljefelt utenfor Niger Delta-kysten, men opplyser overfor DN at selskapet ikke har blitt påvirket av det økte konfliktnivået i landet.

- Våre operasjoner er offshore og produksjonen har vært stabil de siste kvartalene, sier kommunikasjonsdirektør for internasjonal aktivitet i Statoil, Knut Rostad.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Strateg: Dette skjer med kronen ved brexit

Kygo er blitt mangemillionær  

Asia i dag: Investeringsbehov på 400.000 mrd.

Unge sloss om butikkjobbene: 65.352 søkere til 1347 jobber dnPlus  (DN+)

Hotellmillionær Bill Wolsey (64) i Belfast frykter en brexit: – En brexit er fullstendig galskap dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.