Verdens helseorganisasjon (WHO) har fjernet Nigeria fra listen over polioendemiske land.

Beslutningen betyr at bare to land – Pakistan og Afghanistan – gjenstår på listen. At polio er endemisk vil si at sykdommen stadig finnes i et begrenset geografisk område.

– Samtlige labdata har bekreftet at det er gått tolv fulle måneder uten et nytt tilfelle. Dette er første gang Nigeria er uten naturlig forekomst av poliovirus. Landet og den afrikanske regionen har aldri vært nærmere å bli erklært poliofritt, uttaler WHO.

Det siste tilfellet av polio i Nigeria ble registrert 24. juli i fjor. Et land må gå minst tolv måneder uten nye tilfeller før det kan fjernes fra WHOs liste, mens det først blir erklært poliofritt etter tre år.

Poliomyelitt, som er virussykdommens fulle navn, er svært smittsom, rammer nervesystemet og kan forårsake lammelser.

Utfordringer

For en drøy måned siden markerte Afrika ett år siden forrige poliotilfelle, som ble registrert i Somalia 11. august i fjor.

Det gir håp om friskmelding av hele kontinentet, men fortsatt er det bekymring for hull i vaksinasjonsprogrammet. Flere områder er vanskelige å nå, og det kan sette utryddingen av polio i fare.

Dessuten er Nigeria sterkt preget av det blodige Boko Haram-opprøret som har pågått i seks år og har fordrevet over 2,1 millioner mennesker.

Ettersom det ikke finnes noen kur mot polio, dreier kampen mot sykdommen seg om vaksinering.

Få tilfeller

I 2015 er det totalt registrert 41 tilfeller av polio på verdensbasis, 32 av dem i Pakistan og ni i Afghanistan.

I disse landene, som i Nigeria, er et annet problem at mange muslimske foreldre er overbevist om at vaksinasjon fører til sterilitet.

– Den enestående innsatsen som fikk Nigeria bort fra listen over den polioendemiske listen må fortsette for å holde Afrika poliofritt. Og nå må vi støtte opp om innsatsen i Pakistan og Afghanistan, så også de kan slutte seg til en poliofri verden, sier WHO-sjef Margaret Chan.

Les også:Oljebeltet får trøkken

Tour de Café

- Det som skal til er at sprit, tobakk, godis og kjøtt blir billigere i Norge

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Maria er Norges raskeste østersåpner:

Maria er Norges raskeste østersåpner
Maria Petersen er nybakt mester i Norwegian Oyster Battle. Denne helgen skal hun konkurrere mot verdenseliten. Se hvor raskt hun åpner ti østers.
01:39
Publisert: