Det nederlandske oljeselskapet Shell opplyser i en pressemelding at selskapets hovedkontor i Haag nylig fikk besøk av internasjonale korrupsjonsetterforskere som gjør undersøkelser knyttet til Shells kjøp av en oljeblokk utenfor Nigeria i 2011. 

Shell og italienske Eni betalte i 2011 1,1 milliarder dollar for rettighetene til oljefeltet OPL 245 utenfor Nigeria, skriver Financial Times.

Selger av feltet var Malabu Oil and Gas, som ble tildelt feltet i 1998 da Dan Etete var Nigerias oljeminister.

Myndighetene etterforsker påstander om at kjøpssummen gikk til Malabu istedet for myndighetene, og at store deler havnet i lommene på David Etete som var oljeminister i Nigeria da Malabu ble tildelt rettighetene til oljefeltet, skriver avisen. 

Shell bekrefter i sin pressemelding at selskapet samarbeider med myndigheter både i Nederland og i Italia i forbindelse med etterforskningen.

Shell skriver videre at etterforskningen knytter seg til OPPL 245 «et offshorefelt som har vært gjenstand for en rekke langtrukne disputter med de føderale myndighetene i Nigeria».

Det omstridte oljefeltet har beregnede reserver på ni milliarder fat olje og regnes som en av Nigerias mest verdifulle oljefelt.

London-konto

Salgsummen skal ha blitt overført til en bank i London som tilhørte Nigerias regjering. Men påtalemyndighetene etterforsker hvorvidt pengene deretter ble sendt til Malabu Oil and Gas.

Anti-korrupsjonsorganisasjonen Global Witness har tidligere hevdet at gevinsten i realiteten tilfalt Dan Etete. Etete har selv sagt at han kun var konsulent for Malabu.

Eni sier selskapets betaling gikk til Nigerias myndigheter, mens Shell sier selskapet har opptrådt i henhold til nigeriansk lov og i tråd med avtalen man hadde inngåyy med landets ledelse.

Enis toppsjef Claudio Descalzi har vært under etterforskning siden 2014 i forbindelse med de samme anklagene, skriver den britiske avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.