- Vi reagerer på at det har vært så enkelt å importere ville dyr som skal jaktes på. Her har det vært fritt frem, sier Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah til DN, og bekrefter samtidig at de politianmelder Leopold A. Løvenskiold.

Forrige uke skrev DN om at flere private grunneiere i år har importert levende ender fra Sverige for å jakte på dem.

Les saken her: Importerer ender for jakt dnPlus

Blant dem er Leopold Løvenskiold som er arving av adelsslekten Løvenskiolds formue og forvalter 330.000 dekar skogeiendom samt et utall vann og elver. Til andejakten, som startet 21.august, er det importert 6000 ender til utvalgte vann på eiendommen nord for Skien.

Men ifølge Miljødirektoraret er importen ulovlig. I henhold til viltloven § 47 kreves tillatelse fra Miljødirektoratet for import av viltarter. Ingen har søkt om en slik tillatelse i dette tilfellet.

- Det er tydeligvis heller ikke noe regelverk knyttet til transport og håndtering av ville dyr til dette formålet, sier Siri Martinsen.

Vil møte Miljødirektoratet
DN har vært i kontakt med Leopold A. Løvenskiold som ikke ønsker å kommentere saken, men henviser videre til assisterende direktør i Norskog, Gaute Nøklehol.

-

Leopold A. Løvenskiold eier 330.000 dekar skog, og har i år kjøpt 6000 ender før den eksklusive andejakten. Bildet er fra 2011. Foto:
Leopold A. Løvenskiold eier 330.000 dekar skog, og har i år kjøpt 6000 ender før den eksklusive andejakten. Bildet er fra 2011. Foto: (Foto: Thomas T. Kleiven)

- Vi organiserer eiendommer, og noen av våre medlemmer driver med denne virksomheten. Nå har vi tatt direkte kontakt med Miljødirektoratet for et møte, sier Nøkleholm til DN.

Han mener saken bygger på en misforståelse, at grunneierne kun har fulgt regelverket slik de er blitt fortalt.

- Men vi ønsker å avklare hvordan regelverket egentlig lyder. Det hele koker ned til hvem det faktisk er som kan gi den endelige tillatelsen, sier han.

Endene er blitt matet jevnlig hele sommeren. Det er også satt opp skilt som opplyser om at endene trenger ro når de spiser. Foto:
Endene er blitt matet jevnlig hele sommeren. Det er også satt opp skilt som opplyser om at endene trenger ro når de spiser. Foto: (Foto: Christopher Olssøn)

 

Mener jakten bør aksepteres
Samtidig mener Nøkleholm at jaktformen bør aksepteres.

- Dette er en lovlig måte å drive jakt på, og det er vanlig ellers i verden. Hva er egentlig forskjellen på å sette ut ender og på å sette ut ørret i vann og elver, slik vi har gjort i Norge i lang tid?

På Noahs facebookside kritiseres også Mattilsynet.

«NOAH finner det høyst kritikkverdig at tusenvis av fugleunger kan transporteres i pappesker fra et jaktfirma i Sverige til et jaktfirma i Norge uten at noen øyensynlig bryr seg om hvordan de har det. Andungene vokser ikke opp med mor slik andunger skal, men masseavles nettopp for å selges til jakt. For hvorfor anses det for greit å holde ville dyr i fangenskap for jaktformål, på tross av at det egentlig ikke skal være lov å ha ville dyr i fangenskap?»

Skeptisk
Torunn Knævelsrud, seksjonssjef for dyrevelferd i Mattilsynet, påpeker at også Mattilsynet er skeptisk.

- Mattilsynet er skeptisk til den etiske siden ved denne importen, selvom ikke dyrevelferdsregelverket nødvendigvis er brutt.

Knævelsrud påpeker videre at den eller de som håndetrer dyrene har ansvar for deres velferd.

- Det er eier eller den som håndterer dyrene som har ansvar for dyrenes velferd og for at dyrevelferdsloven og annet regelverk følges. Mattilsynet med at regelverket som sorterer under vårt myndighetsområde følges.

Tilsynet understreker ellers at oppdrett og hold i Sverige må følge svensk regelverk, og at transportforskriften ved frakt her gjelder på samme måte som ved frakt av andre dyr.

Miljødirektoratet sier de fortsatt ikke har mottatt noen søknad og at de nå følger opp dialogen med Mattilsynet.

Se også DNtv: Utsetting av ørret: -Ren forsøpling av naturen

Utsetting av ørret: – Ren forsøpling av naturen
Lars Nilssen, produsent av tv-programmet «På fisketur med Bård og Lars», mener utsettingen av ørret i norske vann har gått altfor langt.
02:57
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.