Saken er oppdatert.

– Jeg ble spurt om det, og det var et ønske, og jeg har akseptert å gjøre det, svarte Five på spørsmål på en pressekonferanse tirsdag om hvorfor hun ville bli ny leder i Nobelkomiteen.

Da de fem komitémedlemmenes beslutning ble kunngjort tirsdag, var Five ellers svært forsiktig med å kommentere diskusjonene i komiteen.

Hvem som hadde henvendt seg til henne, ville hun ikke si noe om. Samtidig understreket Five at hun ikke hadde diskutert spørsmålet med noen utenfor komiteen.

Berit Reiss-Andersen blir Nobelkomiteens nye nestleder.

Registrert diskusjonen

63-åringen og den tidligere Høyre-lederen overtar etter Thorbjørn Jagland som leder i Nobelkomiteen.

Jagland har ledet Nobelkomiteen i seks år og fortsetter som medlem. Han forlot tirsdagens møte i god tid før Five møtte pressen og uten å gi noen kommentarer. Senere henviste han overfor VG til Five for svar på hvorfor utfallet ble som det ble.

Den tidligere Ap-politikeren har frontet en rekke kontroversielle fredspristildelinger, blant annet til EU og til USAs president Barack Obama.

Etter at prisen gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 frøs det politiske forholdet mellom Norge og Kina til is. Kritikere har derfor påpekt at hvis komiteen skulle velge å vrake Jagland som leder, ville det kunne bli oppfattet som et knefall for Kina.

Five avviser på det sterkeste at kritikken mot Jagland etter Liu-prisen ligger bak lederskiftet.

– Jeg var helhjertet med på prisen til Liu Xiaobo, sier den tidligere nestlederen i komiteen.

Kritikere har også hevdet at det er uheldig at Jagland både leder Europarådet og Nobelkomiteen.

– Jeg har registrert den diskusjonen. Jeg må få understreke veldig sterkt at jeg i komiteens arbeid sammen med Thorbjørn Jagland i seks år, aldri har opplevd at han ikke har vært en fullstendig uavhengig person i sine vurderinger, sier Five.

Endret flertall

Nobelkomiteen har gjentatte ganger understreket sin uavhengighet. Samtidig er det et faktum at valget i 2013 førte til borgerlig flertall på Stortinget, et flertall som nå også har påvirket Nobelkomiteens sammensetning.

I dag består komiteen av tre medlemmer fra høyresiden i norsk politikk og to fra venstresiden. Lederskiftet sammenfaller dermed med det endrede flertallet, men Five forsøkte tirsdag å tone ned påstander om at komiteen nå er blitt en brikke i et politisk spill.

– Komiteen opplever det ikke slik, det har vært en god prosess, sier hun.

Five toner også ned betydningen av rollen som leder, som hun mener mediene ofte overdriver.

– Dette er en komité som driver en form for likemannsarbeid. Komitélederens spesielle rolle er å lede møtene, presentere vinneren og ha en sentral rolle under Nobel-dagene. For øvrig er de fem medlemmene likestilt, sa hun på spørsmål fra NTB.

Den nye sekretæren i komiteen, Olav Njølstad, opplyser for øvrig at det er 276 nominerte til årets fredspris, 227 personer og 49 organisasjoner. Utover det ville verken han eller Five si noe mer om kandidatene.

«Hands off»

Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, mener Kaci Kullmann Five er godt kvalifisert for jobben som leder i Nobelkomiteen, og avviser å ha hatt noe med lederskiftet å gjøre.

Helleland fikk tirsdag spørsmål fra pressen om han skjønner at det kan oppfattes som om regjeringspartiene var involvert i at Thorbjørn Jagland slutter som leder i Nobelkomiteen.

– Vi har hatt fullstendig «hands off» i forhold til hvilke drøftinger de skal gjøre i komiteen. Jeg har verken hatt kontakt med Henrik Syse eller Kaci Kullmann Five etter at de ble utnevnt, sa Helleland.

Han legger til at han synes Five har alle kvalifikasjoner som skal til for å lede komiteen.

Også Frps Harald T. Nesvik sier han ikke har blandet seg inn i saken om nye ledere i komiteen.

– Jeg har ikke snakket med vårt medlem i Nobelkomiteen på svært, svært lenge, sier Nesvik.

- Til etteretning

Ap-leder Jonas Gahr Støre «tar til etterretning» at nobelkomiteen valgte Kaci Kullmann Five som leder framfor Thorbjørn Jagland.

– Jeg mener at Thorbjørn Jagland har gjort en god jobb som leder, men det er komiteen som selv i lukket møte organiserer arbeidsfordelingen. Det er viktig at vi på Stortinget respekterer dette, sier Støre til NTB.

– Vi tar til etterretning at komiteen i dag har konstituert seg og samlet seg om Kaci Kullmann Five som leder og Berit Reiss-Andersen som nestleder, sier Ap-lederen.

Han har full tiltro til at Nobelkomiteen i framtida skal gjøre en god jobb.

– Den norske nobelkomité har integritet og grundighet til å vurdere mange ulike nominerte og å konkludere i sitt valg til høsten. Det er viktig at komiteen gjør dette i tråd med retningslinjene som ligger i Nobels testamente. Jeg har ingen tvil om at også denne Nobelkomiteen vil gjøre det, sier Jonas Gahr Støre

Vanskelig å si

Det er ikke sikkert at Beijing reagerer positivt på nyheten om at Jagland nå erstattes som komiteens leder, sier seniorforsker hos NUPI, Marc Lanteigne.

– Fra Kinas side har det vært hevdet at tildelingen hadde en politisk slagside. Når det nå finner sted en endring i komiteen, kan det tolkes som det faktisk er en politisk innflytelse og en forbindelseslinje til den norske regjeringen, sier Lanteigne til NTB.

Han tror det er lite trolig at kinesiske myndigheter offentlig vil gi uttrykk for sitt syn.

– Vi må nesten bare vente og se hvordan nyheten tas imot, og om endringen i lederskap vil føre til en bedre stemning mellom landene, sier han.

Mange nominerte

Tallet på nominerte til Nobels fredspris for 2015 er det nest høyeste noensinne. 276 kandidater skal vurderes, hvorav 49 er organisasjoner.

Bare i fjor var tallet høyere, da 278 kandidater ble nominert, opplyser Nobelinstituttet.

Vinneren av fredsprisen kunngjøres tradisjonelt på den andre fredagen i oktober, før selve prisutdelingen skjer 10. desember.

Les også:
- Vi er spesielt tett på nå
- Det fyrer åpenbart opp om boligprisene
Se opp for Kia (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.