Når årets Nobels fredspris skal offentliggjøres i oktober, blir det Kaci Kullmann Five som gjør det, ikke Thorbjørn Jagland. Det er bra for både Nobelkomiteen og fredsprisen.

Problemet med Jagland som leder for komiteen, er at hans stadig mer pikante dobbeltrolle. Jagland er generalsekretær i Europarådet, der han ble gjenvalgt ifjor sommer.

Det er ikke nytt at Jagland har vært i denne dobbeltrollen. Han ble valgt til generalsekretær første gang i 2009 bare noen måneder etter at han fikk vervet i Nobelkomiteen. Men Jaglands dobbeltrolle er blitt enda mer uheldig i det siste.

Den økte spenningen og det økte konfliktnivået i Europa gjør det mer aktuelt å lete etter verdige fredspriskandidater i blant annet Ukraina og Russland. Den russiske opposisjonelle avisen Novaja Gazeta var blant de kandidatene som ble trukket frem som mest aktuelle ifjor.

Som generalsekretær i Europarådet er Jagland avhengig av gode kontakter med Kreml. Dersom han den ene dagen deler ut fredspris til en av president Vladimir Putins argeste motstandere, kan han få problemer i det arbeidet han skal utføre på vegne av Europarådet.

Noen hevder det er å politisere komiteen at et nytt flertall bruker anledningen til å skifte en leder som ønsker å fortsette. Det er heller tvert imot. Når Jagland byttes ut med Five, bidrar det til å skape større ryddighet. Det er fortsatt problematisk at Nobelkomiteen har et medlem som har en så aktiv og sentral politisk rolle som Jagland. Det hjelper betraktelig at han ikke lenger skal være komitéleder.

Noen tolker utskiftingen av Jagland som et knefall for Kina etter fredsprisen til Liu Xiaobo. Det er det ikke noe grunnlag for å hevde. Five var selv nestleder i komiteen den gang, og hun bekreftet tirsdag at hun i 2009 stilte seg helhjertet bak tildelingen den gang.

Norge har et vanskelig forhold til Kina. Kina krever større offer enn en vraking av Jagland for at det skal bli normalisert. Dessverre.

Les også:

Nobel-ekspert: – Åpner for russisk prisvinner

Jagland: – Dette må jeg forholde meg til

Five spurt om å bli Nobel-leder før komite-møtet

Les også på DN.no:

SISTE: 35.000 passasjerer rammes av pilotstreiken

– Ikke en eneste skandinavisk pilot i Norwegian er på jobb i morgen

Nordmann bak gjenopplivet bilmerke  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.