Gruppestyret i Høyres stortingsgruppe, la i dag morges kabalen for hvem som skal sitte i Nobelkomiteen, komiteen som har ansvaret for velge de årlige fredsprisvinnerne. Beslutningen i Høyre kan til slutt ende med at Thorbjørn Jagland kastes som leder av Den norske Nobelkomité. Senere i desember vil Stortinget foreta de formelle valgene. Deretter er det opp til komiteens medlemmer å utpeke en leder.

Nytt medlem

DN har fått bekreftet at Høyre vil renominere dagens medlem Kaci Kullmann Five. Som nytt medlem nomineres Henrik Syse, filosof og ansatt som forsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO. Dermed står Høyre bak to av medlemmene i komiteen. Sammen med Frps utvalgte Inger Marie Ytterhorn, vil Høyre og Frp etter stortingets formelle valg i desember, sitte med flertallet i Nobelkomiteen. De to siste av komiteens fem medlemmer, blir fortsatt Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland og Berit Reiss-Andersen.

Jagland faller

Mye tyder nå på at Thorbjørn Jagland vil bli kastet som leder av Nobelkomiteen. Det er komiteens medlemmer selv som utpeker hvem som skal være leder og nestleder. Både i Høyre og Frp er det etter det DN kjenner til et ønske om å bytte ut Jagland som leder. Det vil nå være opp til Kaci Kullmann Five, Henrik Syse og Inger Marie Ytterhorn om de ønsker å benytte seg av flertallet i komiteen, og følge ønsket fra Høyre og Frp om at det er Høyre som nå skal ha lederen.  Dermed vil det etter all sannsynlighet bli Kaci Kullmann Five som velges som leder av komiteen og dagens leder Thorbjørn Jagland må nøye seg med å være menig medlem.

Formelt skal ikke partiene på Stortinget avgjøre hvem som skal lede komiteen fordi den skal være uavhengig av Stortinget. Men utvelgelsen av komiteens medlemmer gjenspeiler partienes størrelse på Stortinget. Ved stortingsvalget i fjor røk det rødgrønne flertallet i Stortinget og det ble borgerlig flertall med Høyre, Frp, KrF og Venstre. Frem til nå har SV hatt et av medlemmene i komiteen, og har dermed hatt flertall med Arbeiderparties to.

Dobbeltrolle

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagens Næringsliv.

Det er først på Høyres gruppemøte i morgen at Høyre formelt stiller seg bak renominasjon av Five og nyutnevning av Syse. Men tidligere har Helleland sagt til DN at Høyres kandidater vil være klare til å ta ledervervet i Nobelkomiteen.

- Når Høyre skal finne to navn til Nobelkomiteen, vil de begge være så gode at de også skal kunne lede komiteen, sa Trond Helleland til DN 30. september.

Både i Høyre og Frp har de vært opptatt av at Jagland har en dobbeltrolle som kan skape problemer når han både er leder av Nobelkomiteen og leder av Europarådet.

Frps utenrikspolitiske talsmann, Kristian Norheim, har lenge vært opptatt av å sikre en mer uavhengig nobelkomité. Tidligere var han helt klar overfor DN om at Jagland må byttes ut hvis det er et kompetent alternativ. Han mener situasjonen i Russland og Jaglands funksjon som leder av Europarådet - en sentral aktør i blant annet konflikten mellom Russland og Ukraina - gjør det enda mer aktuelt.

- Jagland bør byttes ut. Det er åpenbart uheldig med en slik dobbeltrolle, sa Norheim til DN tidligere i høst.

Thorbjørn Jagland har avvist at han er i noen rollekonflikt.

- Som leder av Europarådet avgir jeg en ed som sier at jeg er uavhengig av enhver regjering - i min rolle som leder av Europarådet, sa Jagland til DN i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.