Jean Tirole er tildelt Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel.

Det opplyser Kungliga Vetenskapsakademien under en pressekonferanse i Stockholm mandag.

Tirole tildeles prisen for sitt arbeid innen markedsmakt og regulering.

Supert

- Supert, sier professor Kjetil Storesletten ved Universitetet i Oslo når han får høre om hvem som fikk årets pris.

Storesletten forklarer at Tiroles forskning dels dreier seg om hvordan bedrifter som vil ha størst mulig profitt tilpasser seg i et marked med få produsenter, og dels om hvordan konkurransemyndighetene bør regulere slike markeder.

- De skåler nok i kaffekoppene i Konkurransetilsynet i dag, sier Storesletten.

Tirole er professor ved Toulouse School of Economics. Ifølge Storesletten er han tippet til Nobelprisen mange ganger.

Konkurransetilsynsdirektør Christine Meyer har sittet i møter i dag, og DN vet ikke om hun har skålet i kaffekoppen. I en epost til DN skriver hun at hun synes det er strålende at prisen går til en som har forsket på konkurranse og regulering.

- Professor Jean Tirole har betydd mye for utviklingen av kunnskapsgrunnlaget innen næringsøkonomi. Dette er et sentralt teoretisk fundament for konkurransetilsynets faglige arbeid.  Vi synes det er strålende at Tirole har fått nobelprisen og håper dette kan være en kilde til å se på konkurranse som en motor for vekst og produktivitet i Norge, skriver Meyer.

Viktig etter finanskrisen

Også professor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo setter pris på at Tirole får prisen i år.

- Dette er en pris for et livsverk. Han er ikke mer enn et par og seksti år, men har hatt en enorm produksjon og har bidratt på et bredt område. Han er den store spesialisten på konkurranse mellom få og regulering av markeder, sier Moene.

Han mener Tiroles arbeid er særlig viktig nå etter finanskrisen, der regulering av finansmarkedene står på dagsorden.

- Alle har sine teorier om hvordan man skal gjøre det, men Tirole har en god tilnærming til hvordan det bør gjøres til gunst for majoriteten i samfunnet, sier Moene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.