Hvis du jobber i primærnæringen, er det mindre sannsynlig at du blir skilt enn om du jobber innenfor andre næringer. Dette gjelder uansett om du er mann eller kvinne, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Det er veldig bra at bøndene markerer seg på den måten, sier generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag til Dagbladet.

Primærnæringen omfatter jordbruk, skogbruk og fiske, samt planteskoler, anleggsgartnerier og liknende.

Belastende
Bildet er litt annerledes for dem som jobber innenfor transport og kommunikasjon. Hele en prosent av de sysselsatte innenfor denne næringen ble skilt i 2005.

Nettopp ugunstig arbeidstid er et kjennetegn på yrker som kan være belastende for samlivet.

– Yrker som innebærer en risiko for utbrenthet er de som kjører seg ut fysisk, har ugunstig arbeidstid og høy avgang før pensjonsalder, for eksempel sykepleiere og omsorgsarbeidere i turnus, sier Stig Berge Matthiesen, professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Nye yrker
Blant de såkalte nye yrkene er det mange belastende jobber i IKT-bransjen og blant folk som må pendle, sier Matthiesen.

Kvinner i mannsdominerte yrker med lang arbeidstid, og kvinner i familier der begge har lang arbeidstid, opplever i størst grad at det er vanskelig å håndtere både jobb og familie. Mødre i kvinnedominerteyrker er mer fornøyde, viser tallene.

Yrkene som er undersøkt er politi, lege, journalist, sykepleier, ufaglært i helsesektoren og kontorassistent. Også prester, sjømenn, nordsjøarbeidere og ansatte i Forsvaret har belastende yrker i samlivsøyemed.

Statistikken omfatter personer i alderen 16-74 år som var registrert bosatt i Norge 4. kvartal 2005, mens skilsmissestatistikken omfatter skilsmisser innvilget i 2005.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.