I følge en pressemelding fra NORØL (Norske ølklubbers landsforbund) og NORBRYGG (Norsk hjemmebrygerforening) som til sammen har over 100.000 medlemmer har medlemmene stemt på beste nye øl og beste bryggeri for 2009.

Antall nye norske øl var hele 73, noe som er identisk med antall nye i 2008. Nytt av året er at det kun var anledning til å stemme over importøl som var introdusert i 2009, og ikke alle tilgjengelige som tidligere år. Her var det totale antallet svimlende 170, så det er vel ytterst få som har rukket å smake seg gjennom alle. Men spredningen har i alle fall vært stor, og hele 66 forskjellige øl har mottatt stemmer. Til sammenligning er det 48 av de 73 norske nyhetene som har mottatt stemmer, så også her har det vært uenigheter. Men resultatene for de som havnet helt i toppen ser det ut som om flertallet kan enes om, selv om spenningen har vært stort helt til det siste, heter det i pressemeldingen.

Her er resultatene med prosentandelen av fordelte poeng i parentes.

Årets norske ølnyhet:
Nøgne Ø Special Holiday Ale (12,4)
Nøgne Ø Sunturnbrew (11,3)
Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition (8,3) Nøgne Ø Andhrimnir Barley Wine (7,4)

Nøgne Ø har som vanlig gjort det meget bra. Faktisk har de hele 8 øl inne blant de 10 øverste. Ægirs Tors Hammer Barleywine havnet på 5. plass, noe over Haandbryggeriets Odin’s Tipple på 6. Det bør også nevnes at årets 4. beste øl er brygget på en oppskrift basert på Gahr Smith Gahrsens vinnerøl fra NM i hjemmebrygging. Gahr har også vært med å bidra under selve bryggingen på Nøgne Ø.

Årets norske bryggeri:
Nøgne Ø (54,4)
Haandbryggeriet (21,7)
Aass (6,4)
Berentsen Brygghus (4)

Rekkefølgen i år er her helt identisk med fjorårets resultat. Kampen om tredjeplassen var allikevel spennende og Berentsen hadde 3. plassen inne helt frem til siste uke av avstemningen.

Beste bryggeripub:
Ægir Bryggeri (52)
Oslo Mikrobryggeri (21,4)
Trondhjem Mikrobryggeri (9,1)

Rekkefølgen på årets bryggeripub er uendret fra i fjor, men enda flere er nok blitt oppmerksom på Ægir bryggeri. De har i alle fall økt kraftig fra 36,3% av stemmene til 52%.

Beste importøl
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel (13,9)
Flying Dog Snake Dog (5,7)
Stone Brewing Special Holiday Ale (5,7)

Konklusjonen for 2009 viser som vanlig at det er liten sammenheng mellom salgstall og det medlemmer av norske ølklubber mener.

Anmeldt:Her er 15 gode mikroøl
D2:Mikrobryggerier utfordrer pilsen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.