StatoilHydro har i dag presentert et revidert investeringsanslag for Snøhvit-prosjektet som del av myndighetenes årlige oppdatering av prosjekt under utbygging, og det vil bli 13 til 16 milliarder kroner dyrere enn de det som ble lagt til grunn for tre år siden. Men Snøhvit er fortsatt et "meget lønnsomt og attraktivt" prosjekt, ifølge selskapet.

3 milliarder her
De endelige utbyggingskostnadene for Snøhvit fase 1 er 48,1 milliarder kroner nominelt, en økning på tre milliarder i forhold til det som ble lagt til grunn i september 2005. Økningen er i sin helhet problemene StatoilHydro har hatt med ferdigstillingen av landanlegget, ifølge StatoilHydro.

2,5 til 5,5 milliarder der
I forbindelse med oppstarten av Snøhvit har det vært utfordringer knyttet til regularitet og kapasitet. For å bringe anlegget til planlagt kapasitet og sikre stabil og sikker drift, er det etablert et eget prosjekt som skal vurdere nærmere hvilke tiltak som best ivaretar dette. Selskapet mener kostnadene ved dette prosjektet vil være i størrelsesorden to en halv til fem en halv milliarder kroner avhengig av valgt løsning.

Ytterligere 7,5 milliarder
StatoilHydro har også presentert et oppdatert investeringsestimat knyttet til den fremtidige utviklingen av Snøhvit for perioden 2015 til 2032. De samlede anslag for investeringene i fase 2-4 er 20,8 milliarder, som er 7,5 milliarder kroner mer enn anslått i september 2005.

Betydelig usikkerhet
Økningen skyldes i sin helhet kostnadsutviklingen på blant annet borerigger og annet materiell. Ingen kontrakter er inngått for dette arbeidet. Det er fortsatt ikke foretatt endelig konseptvalg for fremtidig kompresjonsløsning på feltet. Det er derfor betydelig usikkerhet om dette estimatet.

Snøhvit har etter revisjonsstansen i sommer produsert stabilt på omlag 80 prosent av planlagt kapasitet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.