- Han har ikke utstedt noen av sertifikatene som fartøysinspektør, sa Göran Andersson om Claes Pallin i Oslo tingrett fredag.

Göran Anderson var styreformann i Nämnden för båtlivsutbildning i 2001 da Pallin var eksaminator og en del av dette styret. I dag er den tidligere sjøkapteinen styreformann i Svenska Båtunionen som organiserer en vesentlig del av svensk båtliv med 900 medlemsklubber.

Claes Pallin (t.h.) i dialog med forsvarer John Christian Elden.
Claes Pallin (t.h.) i dialog med forsvarer John Christian Elden. (Foto: Ida von Hanno Bast)
- Claes Pallin har utstedt dette som en bi-syssel som er godkjent, men det er ikke som fartøysinspektør, fortalte han.

Grunnlag for tiltale faller
Med den uttalelsen faller mye av grunnlaget for påtale-myndighetens sak.

- Tiltalepunktet om offentlig tjenestemann er borte, sier Pallins forsvarer John Christian Elden til dn.no.

Både i tiltalen mot Pallin og mot Kjell Inge Røkke er det et vesentlig punkt at Pallin har operert som offentlig tjenestemann.

Korrupsjonsanklagene mot Kjell Inge Røkke er basert på at han skal ha betalt ”penger til svensk fartygsinspektør Claes Pallin for at han urettmessig skulle utstede Utbildningsbevis”.

I tiltalen mot Pallin er det lagt til grunn at hans angivelige lovbrudd er utført ”i egenskap som svensk fartygsinspektør og autorisert godkjent sensor og eksaminator av Nemden for båtlivsutbildning og Chalmers Lindholmen Høgskola”.

Claes Pallin
Claes Pallin (Foto: Ida von Hanno Bast)
Offentlig likevel?
Selv om Göran Andersson mener det ikke var fartøysinspektøren Claes Pallin, men privatpersonen Claes Pallin som utstedte båtsertifikater, - så mener Andersson likevel at Pallin kan kalles offentlig tjenestemann.

Ifølge Andersson var Pallin offentlig tjenestemann som ansatt ved høgskolen Chalmers som han mener er en del av det svenske høgskolesystemet og derfor må regnes som offentlig.

Det er et halmstrå som aktor nok vil klamre seg fast til, men siden Chalmers er en privat stiftelse vil neppe forsvaret akseptere den påstanden uten kamp.

- Det er igjen spørsmålet om det var en offentlig myndighetshandling, sier John Christian Elden til dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.