Nokia har slått seg kraftig på brystet når de har snakket om sitt siste flaggskip Lumia 1020. Et kamera med hele 41 megapiksler oppløsning som skal knuse konkurrentene på bildekvalitet er det de frister med. Men markedet i dag er fullt av gode mobilkamera, og det skal mer til for å vinne markedsandeler i 2013.

Kamera
La oss ta det viktigste først. Lumia 1020 handler først og fremst om foto. Bildene telefonen tar er på hele 41 megapiksler. Dette får Nokia til ved å sette inn en bildebrikke som er mye større enn på andre telefoner. Det vil si den brikken som ligger bak objektivet og fanger opp alt lyset. En større brikke gir flere piksler og dermed flere detaljer.

De bildene som havner i kameramappen er derimot bare på fem megapiksler. Nokias programvare krymper bildene, men siden originalen er så stor skal både skarphet, farger og detaljer i teorien bli bedre.

Telefonen lagrer også et bilde i fullt format som man kan få tilgang til gjennom appen Nokia Pro Camera. I fullformatsbildet kan man gjøre utsnitt og lagre disse som egne bilder på fem megapiksler. Slike beskjæringer er normalt svært ødeleggende for bildekvaliteten, men siden Nokias bilder er så store kan man beskjære mye uten kvalitetstap.

Et skikkelig kamera krever plass.
Et skikkelig kamera krever plass. (Foto: Magnus Eidem)

Bildekvalitet
Nokia Lumia 1020 holder det som loves. Bildene er utrolig skarpe og detaljerte, sammenlignet med andre mobilkamera. Når man i tillegg kan gjøre detaljerte utsnitt uten å miste detaljer er det et stort steg i riktig retning.

Det er også flott å se Nokias brukervennlige kamera-app, Nokia Pro Camera, som lar brukeren gjøre manuelle innstillinger på en enkel måte. Man kan også se direkte på skjermen hvilket utslag endringene vil ha på det ferdige bildet. Noe slikt kan ingen annen telefon by på i dag. Spesielt manuell fokus er en funksjon jeg satte mye pris på.

Lumia 1020 har også Xenon-blits i stedet for LED-blits, som er vanlig i telefoner. Dette gir ofte et mye bedre resultat med mer naturlige farger og skarpere bilder i dårlig lys.

Akilleshælen til Lumia 1020 er at kamerafunksjonen er ganske treg. Autofokus går ikke raskt nok for mange øyeblikksbilder og lagringen av de svære bildene tar så lang tid at man ikke får tatt bilder i serie. Man kan sette ned kvaliteten for å øke lagringshastigheten, men da er mye av vitsen borte.

Bilderedigering
Nokia har også flere typer bilderedigering tilgjengelig for sine telefoner. Nokia Pro Camera kan gjøre utsnitt i råfilene og en del enkel redigering. I tillegg har man Nokia Creative Studio som gir avanserte redigeringsmuligheter lik de man gjerne bruker på en pc.

Andre apper, som selvportrettappen Nokia Glam Me, er mer kjekke å ha enn bra. Men de gir rom for kreativitet, individualitet og underholdning.

Se også testen av Lumia 925 for flere eksempler.

Hva mer?
Nokia Lumia 1020 er ikke bare et kamera, det er jo også en smarttelefon.

Designen er fin, telefonen er solid og ligger godt i hånden trass i det utstikkende kameraobjektivet på baksiden. Skjermen er også svært god.

Nokia er flinke til andre ting enn kamera også. De har flere gode tjenester for navigering og kart som følger alle deres telefoner. Her er de også blant de beste i klassen.

Det største problemet til Lumia 1020 er at den er basert på Windows Phone 8-systemet. Systemet i seg selv fungerer greit nok, til og med bra, men på grunn av Microsofts stramme regi er det ikke noe rom for individualitet. Alle Windows-telefoner er like i bruk, uansett produsent.

En annen utfordring er at når Google og Apple kikker over hverandres skuldre og bruker de beste ideene fra hverandre velger Microsoft å gjøre ting på sin egen måte. Det er derfor helt annerledes å bruke en Windowstelefon enn andre smarttelefoner. Noen liker dette, men så langt har ikke Windows Phone klart å skape noen bred appell blant brukerne.

Siden plattformen har langt færre brukere enn Iphone og Android også, så er ikke utvalget apper og tjenester like bra heller. Mange populære apper finnes bare i uoriginale utgaver, noen finnes ikke i det hele tatt. At Microsoft ikke tillater andre nettlesere enn sin egen er også et stort savn.

På den andre siden har Windows Phone svært god integrering mot Microsofts egne bedriftssystemer for e-post, intranett og lignende.

Du kan glemme å få denne til å ligge flatt på bordet.
Du kan glemme å få denne til å ligge flatt på bordet. (Foto: Magnus Eidem)

Konklusjon
Nokia Lumia 1020 er markedets beste kameratelefon akkurat nå, og vil nok være det en stund. I tillegg har den en skikkelig navigeringsapp innebygget og den snakker flytende med e-postserveren på jobben din. Dessverre stopper det her for mange. Dersom disse tingene er svært viktig for deg, kan Lumia 1020 være et godt valgt, men for mange gjennomsnittlige brukere vil Windows-systemet oppleves som mindre brukervennlig enn Iphone og Android.

Følg vår anmelder på Twitter:






Se også disse testene: