Nokia har inngått en varemerke- og lisensavtale med det nyetablerte finske selskapet HMD. Avtalen gjør at HMD får enerett på verdensbasis til å bruke Nokias varemerke i produksjon og markedsføring av mobiltelefoner og nettbrett. Avtalen gjelder i ti år, opplyser Nokia i en pressemelding.

Nokia får royaltyinntekter fra HMD fra salg av de nye telefonene og nettbrettene.

Nokia og Microsoft skrev i september 2013 under på en kontrakt som ble sluttført i slutten av april i 2014. Avtalen gikk ut på at Microsoft kjøpte Nokias mobiltelefonvirksomhet. Nokias Lumia-telefoner mistet et halvt år senere Nokia-navnet.

Får Android

De nye Nokia-telefonene skal være basert på Android, verdens største operativsystem for smarttelefoner. Historisk sett har Nokia-telefoner vært basert på et egenutviklet system kalt Symbian, helt til Microsoft kom inn og avgjorde at alle Nokia-telefoner skulle være Windows-baserte.

Windows-telefoner har hatt svake markedsandeler og var medvirkende til fallet i salg av Nokia-telefoner på slutten. Med Android vil Nokia-telefonene få tilgang til det samme økosystemet av apper og tjenester som telefoner fra Samsung, Sony, Huawei og LG.

Android utvikles hovedsaklig av Google, en av Microsofts erkerivaler på programvare- og tjenestesiden.

HMD skal investere over 500 millioner dollar, nærmere 4,1 milliarder kroner, i det nye prosjektet de neste tre årene. HMD skal ledes av Arto Nummela, som tidligere har hatt ulike lederstillinger i Nokia-konsernet, og som til nå har sittet i ledelsen i Microsofts mobilvirksomhet.

LES OGSÅ OM:

Dramatisk fall presser prisene: Rekordfå boliger til salgs dnPlus  (+)

Leger sier de jobber 924 årsverk gratis dnPlus (+)

Norsk oppkjøpsfond: Hamstrer dansk vind dnPlus (+)

Torgrim Eggen om kulturforlagenes harrytur: Dirty business dnPlus (+)

 

Hør DNs podkast

Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Har du fått med deg denne?

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert: