I svært mange år har Nokia vært synonymt med operativsystemet Symbian. Nokia N900 er det første mobiltelefonen med et annet system, Maemo-5. Resultatet er en smarttelefon som faktisk hører hjemme i 2009 og fremover.

Maemo?
Operativsystemet Maemo-5 er en plattform som utvikles av et nettverk av mer eller mindre frivillige deltakere. Grunnen til at du ikke har hørt om Maemo-5 før er at det ikke finnes mange produkter i Norge som bruker det. Nokia N900 er den første og foreløpig eneste enheten som bruker systemet.

Det kan på mange måter sammenlignes med Android, med den store forskjellen at Maemo ikke har markedskraften til Google i sitt hjørne. Likevel har organisasjonen 22 000 registrerte medlemmer og rundt 1 800 utviklere verden om jobber med å videreutvikle systemet. Maemo er basert på Linux og er fri programvare.

På toppen av Maemo-5 har Nokia laget et grafisk grensesnitt og lagt inn sine programmer, slik at N900 fremstår som en Nokia smarttelefon med lett gjenkjennelige elementer.

Men heldigvis er Maemo såpass forskjellig fra Symbian S60, som N-serien hittil har brukt, at en rekke nye muligheter åpenbarer seg.

 

Brukeren bestemmer
Først og fremst har Maemo-5 den fordelen at det ligger nok kraft i systemet til at det kan brukes i dagens og morgendagens smarttelefoner. Systemet kan kjøre mange oppgaver samtidig, som en pc. Det er fullt tilpasset trykkskjermer og man kan tilpasse venteskjermens innhold etter eget behov og forgodtbefinnende. Dette er noe vi har savnet en løsning for i Symbian og Nokias siste telefoner.

I tillegg kan utviklere enkelt komme i gang med å lage programmer for Maemo og få dem publisert og synliggjort for brukerne, på samme måte som hos Apple og Android. Så lenge det er nok interesse for plattformen bør utvalget widgets og applikasjoner også bli bra. Og det trenger Nokia etter et år med dalende piler på alle grafer.

Brukeropplevelse
N900 sin venteskjerm kalles panoramisk av produsenten og går over fire skjermbilder. Disse fire kan man fylle med aktivt (widgets, innboks, kommende avtaler) eller passivt (snarveier) innhold. N900 har en kraftig prosessor og det er lite ventetid på de forskjellige applikasjonene. En av de kjekkeste funksjonene er at man kan «zoome ut» fra skrivebordet og få opp en matrise med oppdaterte småbilder av alle programmer man har oppe. Med et par fingertrykk kan man dermed skifte mellom kjørende programmer.

For enkelte brukere vil nok N900 være litt tung å komme i gang med. Har man ikke erf#229 med trykkskjermtelefoner er den ikke like intuitiv. Men Nokia har lagt inn en snarvei til en video som viser betjening og basisfunksjoner. Et godt råd er å tenke på grensesnittet mer som en pc enn en mobiltelefon.

Trykkskjermen er reaktiv, den reagerer på fysiske trykk, og er ikke helt nøyaktig i bruk. Dette kan bli bedre med tiden, men akkurat nå er ikke dette den beste trykkskjermen på markedet. Kapasitiv skjerm, som reagerer på berøring i stedet for trykk, hadde kanskje vært bedre egnet her.

 

Rare valg
Men ikke alt er bare velstand med N900. Nokia har gjort noen rare valg også. Spesielt stusser jeg på at N900 ikke har støtte for mms-meldinger. Dette tror jeg egentlig ikke er Nokias valg, men en begrensning i Maemo. Uansett er det en stor begrensning for brukerne å ta bort denne måten å meddele seg på. Det er fortsatt mange som ikke bruker e-post på mobilen, og mms er mer brukt enn noensinne. Det kan virke som om dette kommer i Maemo-6 eller tilsvarende, men de som kjøper N900 må bare håpe at noen lager en tredjeparts mms-applikasjon. For det er fullt mulig.

Det andre er at fjernsynkronisering mot Microsoft Exchange kun fungerer om man har versjon 2007 av Exchange. Men dette har Nokia Norge lovet å rette på med en oppdatering i uke 52.

Det er andre svakheter med Maemo-5 også, for eksempel klarer den ikke å opprettholde en datatilkobling samtidig med en samtale. Så det blir ikke snakk om å surfe på nettet og snakke samtidig.

Design
Selve utseendet på N900 er det ikke mye negativt å si om. Den har et typisk skyvedesign og kombinerer trykkskjermen med et qwerty tastatur. Tastaturet kan også brukes til en rekke hurtigtaster som utfører faste handlinger i systemet. Tastene er helt greie å skrive med og det er et eget skandinavisk tastatur.

Toppdekselet domineres av trykkskjermen som fyller nesten hele overflaten. Hvorfor den ikke fyller hele er et interessant spørsmål.

Det er en egen knapp for å låse opp skjermen på siden og egne knapper for kamera og volum. På baksiden sitter et fem megapiksel kamera med optikk fra Carl Zeiss. Rundt kameraet er det felt inn en bordstøtte som kan felles ut.

Telefonen er større enn vanlig, men ikke diger. Overflaten er på størrelse med iPhone og HTC Hero, men N900 er tykkere og tyngre på grunn av skyvedekselet.

 

Programvare
Nedlasting av applikasjoner til N900 foregår gjennom to portaler. Nokias egen Ovi har en del, men ikke altfor mange applikasjoner å tilby. I tillegg kan man også laste ned fra Maemo Select. I denne tjenesten er alle applikasjoner gratis inntil videre, og de fleste har til hensikt å berike grensesnittet. Men trass i de to portalene er det fortsatt ikke et veldig stort utvalg applikasjoner å velge i. Ikke i nærheten av Android Market og Apple Appstore i alle fall.

Konklusjon
Nokia N900 er det mest spennende som har kommet fra Nokia i år. Den gjør riktig det som var feil med toppmodeller som N97, nemlig å åpne opp grensesnittet for å la brukerne selv bestemme innhold og utseende.

Telefonen passer best for proffbrukere som har lav terskel for ny teknologi. Maemo-5 virker ikke like ferdig som Android, men er bedre enn Symbian. Dette er absolutt et spennende produkt og gjennom oppdateringer kan det bli mye bedre. Jeg håper miljøet rundt Maemo får luft under vingene og at det kommer mange gode tjenester og applikasjoner til systemet. Vi trenger enda en aktør som kan ta oss inn i neste generasjon mobilbruk.

Kjøp N900 om du vil ha en kraftig telefon med fleksibelt system. Og er tålmodig av natur.

Les flere tester i vår testseksjon.