Nokia E75 kommer til å bli en av årets store bestselgere. Uavhengig av om den er bra eller ikke vil den selge en del på grunn av at den er en Nokia med fullt tastatur. Men heldigvis for Nokia og de mange brukerne som kommer til å ha den er det en god telefon. Men helt fornøyd er vi selvsagt ikke.

Design
Førsteinntrykket av E75 er at den er like stor som en vanlig mobiltelefon, men mye tyngre. Tyngden er virkelig merkbar, kanskje ekstra mye fordi man ikke forventer det av en såpass liten telefon. Det andre jeg legger merke til er at Nokia har fått til store taster på det utskyvbare tastaturet, selv om det totalt sett er lite. Designerne har prioritert store taster som er lette å treffe fremfor mange taster. Det betyr at de fleste tastene har mer enn en funksjon, men det gjør meg ingenting. Tastaturet fungerer utmerket.

Man kunne kanskje ønsket at skjermen dekket hele framsiden og var trykkfølsom. Men dessverre deler skjermen forsiden av telefonen med et numerisk tastatur. Spesielt ved lesing av e-post og nettsider hadde en større skjerm virkelig gjort susen på en slik telefon. Knappene på forsiden er litt små, men det får vi la gå - ettersom alternativet er enda mindre skjerm.

E75 er solid satt sammen med metalldeksler og helt knirkefri skyvefunksjon. Men jeg ville foretrukket at Nokia hadde videreført dekslene fra E71 og E66. E75 er utført i sort og sølv og ser veldig ordinær ut.

 

Programvare
Nokia har vært frempå og reklamert for en ny versjon av Nokia Messaging på E75. Den nye applikasjonen har visse fordeler ved lesing av e-post, blant annet er teksten mer lesbar og ryddig formatert. Man kan omsider også flytte e-post til undermapper, noe Nokia har manglet hittil. Riktignok kom ikke alle mine undermapper opp, så programvaren har nok sine mangler ennå.

Ovi Files er en ny funksjon som E75 er den første telefonen til å støtte. Dette er en nettbasert lagringstjeneste hos Nokias Ovi-portal. Med Ovi files kan du ha et sentralt lager av filer som er tilgjengelige fra dine pc-er og mobiltelefonen. En smart løsning, men det spørs om brukerne er villige til å betale for nettbasert lagring når de får det gratis hos andre.

Ellers er E75 utstyrt med en standard E-serie programpakke. Det er ikke gjort noen viktige oppdateringer av systemet. Den støtter veksling av modus mellom jobb og fritid, som er en kjekk funksjon for de som ikke vil ha med seg jobben hjem.

Det er nå på tide at Nokia fornyer grensesnittet i sine E-serier. Nokia har mange funksjoner og mange menyer og det er langt fra lett å finne fram bestandig. Det går raskt å starte meldinger og samtaler, men en del andre funksjoner ligger litt rotete til.

 

Konklusjon
Nokia E75 har det som skal til for å bli en av årets vinnere. Alt som er å utsette på den er egentlig detaljer. Bedrifter bør absolutt vurdere denne før man kjøper inn e-postmobiler. Privatbrukere kan vurdere å vente på N97 før de bestemmer seg. Da får man trykkskjerm i tillegg.

Les flere tester i vår testseksjon.