LILLESTRØM.  – Charlie visste allerede som 4-åring at det var fiolinist han ville bli. Da ville jeg aldri drømt om å forsøke å snakke han inn i forretningsverdenen.

Investor og industrileder Kristian Siem (66) tar et godt tak rundt sønnen. Når de to møtes på Nor-Shipping i Lillestrøm, er det en stund siden sist.

Charlie Siem (29) har etablert seg som internasjonalt anerkjent fiolinist og er etterspurt over hele verden. Tirsdag stod han for det musikalske innslaget under åpningen av den internasjonale maritimmessen i Lillestrøm. Han er også en suksessrik fotomodell. Blant annet tar han modelloppdrag for Armani, Dior og Hugo Boss og blir profilert i Vogue.

29-åringen legger ikke skjul på at det er stas å spille på farens «hjemmebane».

- Selv om jeg har valgt en helt annen vei, er det jo klart at jeg er interessert i det faren min driver med, sier han.

- Som et handikap

Kristian Siem har gjennom de siste 40 årene bygget seg opp en milliardformue innen oljeservicebransjen. I oppdragelsen av sine fire barn i London, var han mest opptatt av å videreføre skaperglede og arbeidslyst.

- Barna mine har aldri fått noe gratis, understreker Siem og får et anerkjennende nikk fra sønnen.

- Jeg visste ikke hvor materialistisk privilegert foreldrene mine var før jeg ble voksen. Det er jeg veldig glad for i dag.

Også søsknene har valgt å følge sporene til deres kunstutdannede, britiske mor.

- Jeg tror det er veldig vanskelig å være kreativ hvis du er vant til at alt kommer av seg selv – det blir som et handikap. Mitt yrke krever beinhard disiplin og det har jeg fått fra faren min.

Saken fortsetter under bildet

GODE VENNER. Far og sønn Siem har svært ulike karrierer, men like fullt et nært forhold. FOTO: Thomas Haugersveen
GODE VENNER. Far og sønn Siem har svært ulike karrierer, men like fullt et nært forhold. FOTO: Thomas Haugersveen
 

- Ender på Nav

Gjennom selskapet Siem Industries er Kristian Siem største aksjonær i både undervannsentreprenøren Subsea 7 og offshoreserviceselskapet Siem Offshore. En krevende markedssituasjon gjør at utfordringene i dag står i kø for 66-åringen.

Da det nylig ble kjent at Subsea 7 sier opp 2.500 ansatte, uttalte han følgende til DN:

- Vi kan håpe og tro, men vi må forberede oss på det verste. Vi forbereder oss på at det blir en lavere oljepris på sikt.

Det har aldri vært et alternativ å gi opp når det stormer litt.

- Å skape noe koster svette – og noen ganger tårer. Samtidig tror jeg det er umulig å oppnå ekte lykke uten en slik indre motivasjon. Det har jeg forsøkt å lære barna mine.

Mens Siem er overbevist om at industrien vil komme styrket ut av nedturen, er han alvorlig bekymret for utviklingen i samfunnet rundt seg.

- Den unge generasjonen har så mange valg. Enkelte klarer ikke engang å bestemme seg. Noen ender på NAV. Her tror jeg tiden er moden for en korreksjon. Dersom det materialistiske resultatet uansett er det samme, har nok vi mennesker lett for å velge den enkle vei.

- Tøft uansett yrke

Far og sønn går mot Lillestrøm stasjon for å ta toget til hovedstaden. Det er varslet trafikkaos og det kollektive tilbudet er således et utmerket alternativ, påpeker Siem.

Ansiktstrekkene på de to er de samme, men ellers fremstår de utad som svært ulike. Kristian - dresskledd med dokumentmappe i hånden. Charlie - casual antrukket med jeans og et godt grep om fioloinkassen.

- Hvis Charlie bestemmer seg for å gjøre noe annet en dag, er jeg helt sikker at det er lettere å gå fra å være fiolinist til å bli en industrileder enn den andre veien, sier Siem.

Sønnen smiler.

- Det sier du alltid, men jeg vet ikke helt. Å nå toppen er tøft, uansett yrke.

Han avfeier riktignok ikke helt at det en dag kan bli aktuelt å overta farens forretningsimperium.

- Jeg er fremdeles ung og utvikler meg hele tiden som musiker. For meg har musikken vært et kall, men hvem vet hvor lenge jeg ønsker å reise verden rundt og hele tiden leve med prestasjonspresset dette innebærer.

- Ja, og om du brekker en finger blir du jo nødt til å finne på noe annet, spøker faren.

ETTERSPURT. Fiolinist Charlie Siem opptrer over hele verden. Tirsdag gjestet han shippingmesse i Lillestrøm. FOTO: Thomas Haugersveen
ETTERSPURT. Fiolinist Charlie Siem opptrer over hele verden. Tirsdag gjestet han shippingmesse i Lillestrøm. FOTO: Thomas Haugersveen
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.