LILLESTRØM. - Jeg hadde et ønske. Det var å ha et fotfeste i Norge - og spesielt Vestlandet, sier den California-baserte designeren Per Ivar Selvaag.

Denne uken ble det kjent at selskapet hans, Montaag Design, blir majoritetseier i Stavanger-studioet Ghost.

Selvaag har tidligere vært designer i BMW, Ford og sjefsdesigner for Peugeot, før han for et på år siden begynte for seg selv.

Ghost-gründer Mats Henriksen ser frem til samarbeidet med en blanding av spenning og ærefrykt.

- Per Ivar har hatt en internasjonal karriere som veldig få nordmenn kan vise til, sier han.

Kunder over hele verden

De to selskapene blir ett under navnet Montaag Design, med et team på til sammen 30 designere samt en egen research-avdeling.

Selskapet vil tilby alt fra interaksjonsdesign og merkevarebygging til grafisk- og industridesign. Kundene er en rekke bransjer over hele verden.

- I dag er det slik at nesten alle kunder - uansett størrelse - har flere designbehov. Det vi gjør er å sette sammen mange forskjellige disipliner, sier Selvaaag.

- Folk i Norge misforstår ofte hva design egentlig betyr. Se på Steve Jobs. Han var en person som tenkte på systemer, nye markeder og løste eksisterende problemer på tidvis magiske måter, tilføyer han.

Før sammenslåingen, hadde Selvaag og Henriksen allerede jobbet sammen om to omfattende oppdrag for den norske verftsgruppen Vard og boreutstyrsgiganten National Oilwell Varco (NOV).

På Nor-Shipping i Lillestrøm kunne de denne uken vise frem arbeidet med Vards kommende konstruksjonsskip og NOVs nye «knuckle boom-kran».

- Hvem er drømmekunden deres i dag?

- Nav! Vi tror designtenking er nøkkelen som ofte kan løse opp en tung og komplisert knute. Jeg tror Nav kan trenge litt designtenking rundt hvordan de opererer, svarer Selvaag.

Erkjenner kulturforskjeller

Selvaag mener kontorer i både Norge og Silicon Valley gir Montaag Design et unikt perspektiv. Samtidig legger han ikke skjul på at drift på tvers av landegrensene skaper visse utfordringer.

- Kulturforskjellene er veldig påtagelige. De fleste amerikanere har et veldig anspent forhold til livet, noe som gjennomsyrer hele samfunnet. Her i Norge eksisterer balansen mellom liv og arbeid på en helt annen måte, sier han og får et anerkjennende nikk fra Henriksen.

- Det er bare å erkjenne at folk i større grad prioriterer jobben i USA. Dette måtte vi nok tygge litt på. Kunne det bli et problem at Norge-kontoret går hjem klokken fire? Jeg tror vi klarer å finne en god balanse, sier han.

Selvaag vil ikke uttale seg om hvor mye han betalte for en eierandel på 51 prosent i Ghost.

Her kan du lese alle artiklene fra Nor-Shipping 2015(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.