De neste dagene samles verdens shipping- og offshore-elite på Nor-Shipping i Oslo og Lillestrøm. Her vil markedene diskuteres og forretningsideer utvikles.

På selve messområdet er 991 selskaper fra 45 land representert. Én viktig aktør vil imidlertid glimre med sitt fravær: Heller ikke i år deltar China Ocean Shipping Company (Cosco) - Kinas største statseide rederi. Forholdet mellom Norge og Kina er fremdeles anspent, etter at den kinesiske menneskerettsaktivisten Liu Xiaobo fikk fredsprisen i 2010.

- Den politiske relasjonen mellom Norge og Kina er uforandret og ansatte i statseide selskaper får ikke reise til Norge i forbindelse med Nor-Shipping, slår messedirektør Vidar Pedersen fast.

- En utfordring

Nor-Shipping arrangeres på denne tiden annen hvert år. I månedsskiftet november/desember 2010 fikk messen beskjed om at Kinas deltagelse ble kansellert «av økonomiske årsaker». Det ble raskt antatt at fredsprisen lå bak.

Dette er ikke uproblematisk for messen, ettersom få bransjer påvirkes så mye av Kina som shipping. Kineserne er verdens største etterspørrere av sjøtransport, og myndighetene i landet satser i dag sterkt på økt kontakt med omverden.

Ikke minst investeres det milliardbeløp gjennom infrastrukturprosjektet «Silkeveien» som skal knytte Kina sammen med Asia, Afrika og Europa til havs og land. I den sammenheng er kompetansen i Norge er viktig for Kina, mener professor Rolv Petter Amdam ved Handelshøyskolen BI.

- Det er alltid en utfordring når det ikke er kontakt på alle områder, sier Amdam til DN.

Han understreker at båndene på ingen måte er kuttet, selv om Cosco ikke deltar på Nor-Shipping. På messen denne uken er 15 privateide kinesiske selskaper representert.

- Mange av selskapene som er involvert i shipping i Kina er statlige, men det er også private aktører. Akkurat hva som foregår på de innerste kontorene, vet vi egentlig lite om, sier BI-professoren.

Skipsreder Leon Patitsas fra Lemos-familien ser investeringer settes på vent og frykter utlendingene gir opp.
Skipsreder Leon Patitsas fra Lemos-familien ser investeringer settes på vent og frykter utlendingene gir opp.
- Det som er viktig er at det kinesiske myndigheter gjennom sin satsing nå setter av milliarder av dollar til denne sektoren, sier han.

- Sliter økonomisk

Messedirektør Pedersen mener at den kinesiske deltakelsen i år også bærer preg av at landets økonomiske vekst slakker av.

- Vi har til en viss grad merket at Asia og særlig Kina sliter økonomisk og derfor i mindre grad har mulighet til å delta på messen, sier Pedersen.

Han viser for øvrig til 98 prosent dekning på utstillingsarealet, noe som ifølge Pedersen er et tegn på at den generelle nedturen i olje og offshore har hatt lite å si. Utstillerne bruker alt fra noen titusener til flere hundretusen kroner på sine stands.

- Vi tror behovet og interessen for å møtes er større i disse tider enn når alt er bare fryd og glede, sier Pedersen.

Les også:
Får stryk for husmaling
Asia i dag: Vil få kontroll på kinesisk gjeldsberg
Lynraske boligsalg i Oslo og Bergen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.