LILLESTRØM. På Nor-Shipping rettes søkelyset mot det grønne skiftet. Etter at oljeprisen halverte seg i høst, har overgangen fra olje til fornybar energi blitt mer aktuelt enn noensinne.

Onsdag stilte sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i meglerhuset Swedbank til paneldebatt på maritimmessen. Budskapet hans er at markedskreftene tilsier at utviklingen vil gå fortere enn mange tror.

- Vi skal fortsatt investere mye i olje og gass. Samtidig er det ikke tvil om at smart kapital - smarte folk med penger - nå går i retning av fornybar og ikke fossilt. Det gjør at veksten i de tradisjonelle energibærerne blir lavere, sier han til DN.

Ser investeringsmuligheter

Spørsmålet er bare hvor fort skiftet vil gå, påpeker sjeføkonomen.

- Teknologiske skift kommer ofte veldig overraskende på dem som sitter i den gamle teknologien.Av erfaring vet vi riktignok at utviklingen går raskere enn vi venter. Årsaken er at dynamikken i kapitalismen blir selvforsterkende, sier han.

- Dette er den perfekte stormen for fossilt, sier sjeføkonomen.

Andreassen mener Øystein Stray Spetalens investering i hydrogenteknologiselskapet Nel er et godt eksempel.

- Han ser muligheter i endringene. At alternativene til fossilt begynner å bli mindre avhengige avsubsidier og at kostnadene har falt dramatisk - og kommer til å falle mye i årene som kommer.

- Et konkurransefortrinn

Da næringsminister Monica Mæland gjestet Nor-Shipping tirsdag, møtte hun mange sentrale aktører fra in- og utland. Samtalene dreide seg i stor grad om viktigheten av å få til det grønne skiftet internasjonalt, forteller hun.

- Jeg har ikke møtt noen som ikke sier at nå må vi omstille oss, sier Mæland til DN.

Krisen i offshoremarkedet er et naturlig samtaleemne når bransjen samles denne uken. Oljeprisfall og lav og usikker global økonomisk vekst rammer rederinæringen i Norge hardt.

- Denne situasjonen er muligheten til å forbedre og utvikle seg. Gode miljøløsninger kommer til å være et konkurransefortrinn for våre, sier næringsministeren.

- Går av seg selv

Statsminister Erna Solberg (H) snakket også om behovet for en bærekraftig og grønn utvikling, da hun åpnet Nor-Shipping 2015.

Andreassen tror Solberg ser mye av det samme som han.

- Vi må ha kunne ha to tanker i hodet samtidig. Resten av verden er i ferd med å frigjøre seg fra fossilt brennstoff, sier sjeføkonomen og legger til:

- Politikken har måtte dytte dette igang, men nå går toget av seg selv.

Toppsjef Elisabeth Grieg i Grieg International er blant deltakerne på Nor-Shipping som er svært opptatt av dette.

- Ja, vi skal leve av oljen i lang tid fremover også, men vi må også omstille oss. Vi må omstille oss til det grønne skiftet. Der tror jeg norsk skipsfart og norsk maritim industri skal spille en viktig rolle, sier Grieg til DN.

Her kan du lese alle artiklene fra Nor-Shipping 2015(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.