De kurdiske selvstyremyndighetene i Irak (KRG) vil i november initielt betale oljeselskapene 75 millioner dollar for eksport, og regulære betalinger vil følge deretter. Ved ytterligere produksjonsøkninger vil oljeselskapene motta all betaling de har krav på ifølge kontraktene.

Det fremgår av en melding fra KRG fredag.

«KRG erkjenner at, for fortsatt vekst i oljeindustrien i Kurdistan, er det nødvendig at kontraktørene mottar betalinger i henhold til kontraktsvilkårene (..) I denne vanskelige tiden for den kurdiske regionen i Irak er KRG takknemlig for støtten fra våre kontraktører, som fortsetter å stå bak det kurdiske folket», heter det i meldingen.

Eksporten fra den kurdiske regionen var nesten 300.000 fat per dag den første uken av november, og KRG planlegger å øke eksporten til 400.000 fat pr dag ved utgangen av året, og til 500.000 fat per dag innen utgangen av første kvartal 2015. Videre opplyses det at KRG fortsatt er i rute til å nå produksjonsmålet på en million fat per dag innen slutten av 2015/begynnelsen av 2016.

KRG har siden januar 2014 eksportert 34,5 millioner fat olje, og netto kontanter mottatt av KRG for eksporten i denne perioden er 1,7 milliarder dollar, ifølge meldingen.

I tillegg har KRG mottatt 500 millioner dollar i forhåndsbetaling for fremtidige leveranser. Provenyet fra oljesalget har blitt behandlet som del av KRGs konstitusjonelle rett til 17 prosent av Iraks inntekter og 17 prosent av Iraks raffinerivolumer til innenlandsk forbruk.

«Disse inntektene tilsvarer bare en brøkdel av KRGs rett til overføring fra Iraks 2014-budsjett, som har blitt suspendert av den føderale regjeringen siden januar 2014», skriver KRG.

Les også:
Dagens aviser på 1-2-3
Nutreco kan bli slukt av nederlandsk konglomerat  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.