Hæren i Nord-Korea sier at den har fått grønt lys til å starte et «nådeløst» atomangrep på USA.

I en uttalelse som ble offentliggjort av det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag kveld, heter det at generalstaben for Den koreanske folkehæren formelt har informert Washington om at USAs trusler vil «bli knust med helt nye, mindre, lettere og ulike kjernefysiske angrepsmidler».

– Den nådeløse operasjonen fra våre revolusjonære væpnede styrker er blitt endelig eksaminert og godkjent, heter det i uttalelsen.

Kunngjøringen ble kjent kort tid etter at USAs forsvarsdepartement bekreftet at det vil sende det avanserte rakettforsvarssystemet Thaad til den amerikanske militærbasen på øya Guam, som ligger i Stillehavet drøyt 3.300 kilometer sørøst for den koreanske halvøya, for å kunne avskjære eventuelle raketter fra Nord-Korea.

– Eksplosjon
Nord-Korea truet også for en måned siden USA med et kjernefysisk forkjøpsangrep, og i forrige uke beordret hærledelsen at landets raketter skulle gjøres klare til kamp. Nå er retorikken ytterligere skjerpet.

– Øyeblikket for eksplosjon nærmer seg raskt, heter det i uttalelsen onsdag kveld.

Men til tross for en vellykket prøveoppskyting i desember, tror de fleste ekspertene at Nord-Korea er årevis unna å ha interkontinentale raketter som kan ramme USA.

– Alvor
USA tar imidlertid truslene på alvor. Forsvarsminister Chuck Hagel sa onsdag at Nord-Korea utgjør en «klar og reell» fare, gitt landets kjernefysiske og våpenmessige ressurser og myndighetenes krigerske retorikk.

– Vi tar deres trusler på alvor, sa Hagel da han talte til en forsamling på USAs National Defense University i Washington.

Drøftet med Kina
Tidligere onsdag drøftet Hagel Nord-Korea med sin kinesiske kollega Chang Wanquan på telefon.

I samtalen sa Hagel at de to landene bør samarbeide for å stoppe Nord-Koreas «voksende trussel», opplyste Pentagons pressetalsmann George Little.

– Ministeren understreket den voksende trusselen mot USA og våre allierte som utgjøres av Nord-Koreas aggressive jakt på atomvåpen og ballistiske rakettprogrammer, sa Little.

Ny blokkering
For annen dag på rad blokkerte Nord-Korea torsdag sørkoreaneres adgang til industrisonen Kaesong, opplyser journalister ved grensa.

Rundt 40 lastebiler ventet på å krysse grensa for å kjøre til industrisonen, men snudde da det ble opplyst over høyttaler at det var forbudt å krysse grensa.

Totalt 526 sørkoreanere og 421 kjøretøyer skulle etter planen krysse grensa inn i Nord-Korea torsdag.

Sørkoreanske myndigheter benektet meldinger om at Nord-Korea hadde krevd en total uttrekking av sørkoreansk personell fra Kaesong innen 10. april.

Gjenforeningsministeriet sier at Nord-Korea bare ba noen av bedriftene i Kaesong om en liste over sørkoreanske ansatte som skulle reise ut innen den datoen.

Viktig valuta-kilde
Nord-Korea informerte onsdag Sør-Korea om at den daglige trafikken av sørkoreanere til Kaesong, 10 kilometer inne i Nord-Korea, var stanset.

Det er ikke sagt noe om hvor lenge grensestengningen vil vare, men Nord-Korea sa at alle sørkoreanere som befant seg i Kaesong, var fri til å forlate byen.

Kaesong drives av Nord-Korea og Sør-Korea i fellesskap og gir arbeid til over 50.000 nordkoreanere i 123 fabrikker.

Siden Kaesong er en viktig kilde for valuta for Nord-Korea, er blokkeringen av adgangen til sonen en dramatisk opptrapping av den pågående konflikten mellom Nord- og Sør-Korea.

Les også: Nord-Korea stanser adgang til industrikompleks

Nord-Korea sikter inn rakettene mot USA
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.