Nord-Korea har omgjort sin beslutning om å la FNs generalsekretær Ban Ki-moon få besøke industrisonen Kaesong.

Ban skulle etter planen reise til Kaesong torsdag.

– Myndighetene i Nord-Korea informerte oss i dag morges, via diplomatiske kanaler, at de omgjorde beslutningen om å la meg besøke Kaesong, sa Ban Ki-moon under en tale i Sør-Koreas hovedstad Seoul onsdag.

– De har ikke gitt noen forklaring på hvorfor de har ombestemt seg i siste minutt, sa han.

FN-besøk i 1993

Dersom han hadde fått lov, ville sørkoreanske Ban blitt den tredje FN-generalsekretæren som besøker Nord-Korea. Daværende generalsekretær Boutros Boutros-Ghali var den første i 1993.

Som sørkoreansk utenriksminister fra 2004 til 2006 bidro Ban til forhandlingene om en avtale som skulle få Nord-Korea til å innstille sitt atomprogram. Forhandlingene førte fram til en avtale i 2005, men den ble aldri gjennomført.

Statlige nordkoreanske medier har verken meldt at Ban skulle komme til landet, eller at besøket nå er avlyst.

Sørkoreansk industri

Industrisonen Kaesong ligger helt sør i Nord-Korea, nær grensa til Sør-Korea, og den ble etablert i 2004.

Rundt 125 sørkoreanske selskap har fått etablere seg i industrisonen og sysselsetter over 50.000 nordkoreanske arbeidere.

Industrisonen er ett av få samarbeidsprosjekt mellom de to landene, som fortsatt formelt er i krig, fordi våpenhvilen som ble inngått i 1953 aldri ble etterfulgt av en fredsavtale.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Det lukkede nettet


Sør-Korea hevder Nord-Korea testet raketter