Like etter midnatt 2. desember ble de første konfidensielle dokumentene fra Sony Pictures filmstudio spredd på fildelingstjenester. Mandag var det fortsatt mulig for alle å laste ned tre store datafiler med flere ti tusen dokumenter fra Sonys egne dataservere – den ene på vel 25 gigabyte.

Destruktiv angrep

Sonys interne datasystemer har vært nede i over en uke. Først ble flere Sony-filmer, blant annet flere som ikke har hatt premiere, spredd via fildelingsnettverk i slutten av november. Dette var bare en forsmak på hva som ble spredd i forrige uke.

Ifølge kilder Bloomberg har snakket med slutter de digitale sporene ved luksushotellet St. Regis i Bangkok sentrum, men det skal også være funnet digitale spor mellom hotellet og et universitet i Thailand. Sikkerhetseksperter utelukker ikke at hackerne var tilstede i Bangkok da angrepet ble utført, men dette er ikke bekreftet.

– Denne typen destruktive angrep er svært, svært sjeldne. Nord-Korea er ett av få land som har lansert denne typen angrep mange ganger. Det virker som at det hele tiden skyver grensene på hva det kan foreta seg, sier teknologidirektør Dmitri Alperovitch hos sikkerhetsselskapet CrowdStrike til Bloomberg.

Sony har hyrt inn egne sikkerhetseksperter og innbruddet er anmeldt i USA. FBI har satt inn egne ressurser for å finne ut hvem som står bak.

«Rettferdig handling»

Nord-Korea har avvist at landet er ansvarlig, men sier det støtter og takker hackerne.

«Dette var en rettferdig handling fra supportere og støttespillere», skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået North Korean Central News Agency.

Landets ledelse er rasende på Sony, som står bak filmen «The Interview» med de amerikanske skuespillerne James Franco og Seth Rogen. I filmen spiller de journalister som skal likvidere den nordkoreanske diktatoren – med hjelp fra CIA.

Nettverk nede

Sony Pictures interne datanettverk er fortsatt nede. Ansatte får ikke bruke datamaskiner, nettbrett eller smarttelefoner. Hackerne skal ha ødelagt den underliggende systemstrukturen i dataserverne.

Nesten 50.000 personnumre til skuespillere, ansatte og andre som har hatt å gjøre med Sony Pictures er lekket. Titusenvis av interne eposter, blant annet hvor ansatte kritiserer skuespilleren Adam Sandler, ligger åpent på nettet.

Sony Pictures har vært et lite lyspunkt for det japanske konglomeratet som har hatt flere år med underskudd. Filmstudioet har planer om å øke omsetningen de neste årene med nesten 40 prosent.

– Disse angrepene er virkelig ødeleggende. Etterforskningen kan pågå i mange måneder, og oppryddingen vil trolig koste millioner, sier sikkerhetsansvarlig Kurt Baumgartner hos Kaspersky Lab til Washington Post.

For tre år siden ble Sony Playstation utsatt for hackere. Det påførte Sony kostnader på rundt 170 millioner dollar.

– På kort sikt dreier dette seg om hvordan det rydder opp. På et langsiktig perspektiv bør det ikke spørre seg selv «hva har vi tapt», men «hvordan har vårt vekstpotensial blitt kompromittert», sier it-professor Allan Friendman ved George Washington University til den amerikanske avisen.

Les hele avisen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Nord-Korea benekter hacking av Sony
Asia i dag: Nordkoreanske hackere bak Sony-angrep
Hackere truer Sony-ansatte