Nedgangen i detaljhandelen i oktober var langt kraftigere enn ventet.

Detaljhandelen falt én prosent i oktober fra måneden før. Økonomer TDN Finans hadde snakket med ventet en vekst på 0,1 prosent.

- Vi legger korttransaksjoner til grunn for våre detaljhandelsanslag. På bakgrunn av disse så vi at det kunne bli enda svakere tall. Men vi hadde ikke trodd på en så svak utviklingen som tallene viste, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til TDN Finans tirsdag.

Flat trend
Bernhardsen viser til at månedstallene er volatile, men de ser nå en flat trend i detaljhandelen.

- Ser vi tallene i sammenheng med tredje kvartal så ser det svart ut og det er en svak trend, sier Bernhardsen.

Pessimistisk syn
Nordea Markets har et pessimistisk syn på norsk økonomi, og ser et fall i boligprisene på syv til åtte prosent utover i 2014, og mellom 15 og 20 prosent de neste to årene.

- I prognosen for utviklingen i norsk økonomi ligger det en lavere vekst i privat konsum. Vi har trodd at veksten i privat forbruk skal komme som en følge av at boligprisene faller, så dette skjer tidligere enn vi har ventet, sier Bernhardsen.

Nordea har et vekstanslag på 1,5 prosent i privat forbruk av varer og tjenester i 2014. Bernhardsen presiserer at detaljhandelstallene kommer for sent til å påvirke Norges Banks avgjørelse på torsdag.

Renten på tiårige norske statsobligasjoner har falt rundt 2 basispunkter i etterkant av tallene, og er nå 2,7322 prosent. Rente på tilsvarende obligasjoner i Tyskland er 1,716 prosent.

Les mer:

Overraskende nedgang i detaljhandelen
Kronen faller etter svake shoppingtall (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.