I sin kvartalsrapport om økonomiske utsikter tar Nordea Markets ned sine estimater for den norske styringsrenten betraktelig, særlig på grunn av vekstutsiktene og uroen i finansmarkedene den siste tiden.

For tre måneder siden ventet Nordea Markets ytterligere to renteøkninger i 2011 etter økningen i mai. Nå venter de ingen før sommeren eller høsten i 2012. Det ventes bare to hevinger i 2012, og deretter tre i 2013.

- Så selv i slutten av 2013 anslås Norges Banks styringsrente å være på moderat nivå, 3 ½ prosent, skriver meglerhuset.

I mai skrev Nordea at det forventet en rente på 4 ½ innen to år.

- De faktorene som påvirker Norges Banks rentesetting er vesentlig endret de siste en-to måneder. Renteforventningene internasjonalt har falt kraftig, vekstutsiktene er klart svekket samtidig som finansuroen har gitt høyere pengemarkedsrenter selv om Norges Bank har holdt styringsrenten uendret. Mindre press i norsk økonomi reduserer også behovet for tilstramninger i pengepolitikken, forklarer Nordea Markets.

Med vedvarende lav rente i Norge vil boligprisene fortsette å stige de neste to og et halvt årene, og det ”betydelig”, konkluderer Nordea.

- Vi venter en prisoppgang på omlag 10 prosent i 2012 og seks-syv prosent i 2013. Deretter vil en normalisering av renten kunne gi en viss prisnedgang, heter det.

Les mer fra Nordeas Økonomisk Oversikt:

Ny dipp kan sende oljeprisen under 85 dollar

- Nær 50 prosent risiko for resesjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.