Flere små aktører som legger til rette for folkefinansiering er allerede i ferd med å etablere seg i Norge.

Nå varsler den første av de store bankene at den vil ta et jafs av markedet.

Nordea lanserer onsdag sin folkefinansieringsplattform Nordea Crowdfunding i Finland og blir dermed den første storbanken som lanserer en aksjebasert plattform i Norden.

Nyheten spredte seg i svenske medier tirsdag, etter at Twitter-kontoen «Nordea Crowdfunding» gikk live.

Kommer i løpet av året

– Dette er utviklet i Nordea-konsernet, og planen er å innføre dette i Norge i løpet av inneværende år, sier pressesjef i Nordea, Christian Steffensen.

Mer vil han foreløpig ikke si om plattformen, som lanseres offentlig i forbindelse med Nordeas kvartalsrapport onsdag.

Målet med plattformen er å hjelpe gründerbedrifter med å tiltrekke seg kapital, ifølge den finske filialsjefen Vesa Riihimäki.

- Endelig er vi her! Pilotselskaper har blitt valgt, men ikke nøl med å ta kontakt hvis du er interessert, så vil vi se hva vi kan gjøre. Vi vil hjelpe oppstartsbedrifter og vekstbedrifter i tidlig fase med denne typen tjenester, skriver Riihimäki på Linkedin.

Les også: Første folkefinansierte rettssak

Konsesjon

DN har skrevet flere saker om folkefinansiering de siste månedene. I Norge er det ikke fritt frem for å drive slike tjenester - for å beskytte investorer mot svindel og useriøse aktører, krever verdipapirhandelloven konsesjon for at noen kan drive med investeringstjenester, som aksjekjøp i et selskap.

I Norge er det flere aktører som tilbyr folkefinansiering av selskaper, der aksjer er belønningen, deriblant FundedByMe, NewJelly, Myshare.Live og Bidra.no.

Oppdatering: I den opprinnelige artikkelen sto det «Det er kun sistnevnte (Bidra.no) som opererer via konsesjon, som de får gjennom det finske selskapet Invesdor».

Opplysningen var hentet fra en artikkel publisert i mars. Invesdor opplyser nå at de ikke lenger samarbeider med Bidra.no. Konsesjonen har heller ikke vært «lånt ut». Det tidligere samarbeidet har foregått ved at Bidra.no har introdusert kunder for Invesdors plattform.

Les DNs oversikt om hvordan de andre spleiselagene omgår loven.

- Dette er noe jeg tror at de fleste bankene kommer til å gå på. Jeg opplever finansfolk som stressede og usikre på hvordan de skal forholde seg til konkurranse og ny teknologi om dagen, så dette kommer nok, sier styreleder Jan Erik Ryfetten i Bidra.no.

Han mener det er et behov for folkeopplysning før folkefinansiering blir stort i Norge.

- Det er nok forbrukeradferd som må endres, og det ligger et stykke frem i tid. Vi har kun hatt et event her i Norge med Techlive, med to caser som ble finansiert, og kommer til å kjøre samme modell fremover, sier Ryfetten.

Nylig skrev også DN om Sparebanken 1, som straks lanserer en egen folkefinansieringsplattform. Den er imidlertid ikke aksjebasert, og handler mer om innsamlinger i mindre kretser.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.