Dette er et utdrag av dokmentaren "Pyramidepredikanten" i DN Lørdag.

Jarle Thorsen har samlet flere av Nordens mest erfarne pyramide- byggere i et internasjonalt nettverksselskap. Nå verves skandinaver, østeuropeere og kinesere i tusentall.

«STAND UP - FOR THE champions - stand up, stand up, stand up.»

Teknomusikken dundrer gjennom konferansehallen Syma i Budapest. Ungarske bestemødre med strikketøy og permanent i håret klapper taktfast i hendene. Slovenske flagg vaier over publikum. Deltagerne sitter spente etter lange bussturer fra Romania, Polen og Slovenia. Det er økonomisk katastrofe i Øst-Europa, men her, her er det håp i blikkene.

De er vevd sammen i et nettverksselskap med gullmedlemskap og virtuelle aksjeposter. Tilsammen skal 130.000 medlemmer være spredd over hele verden. Nå sitter 3000 av dem søndagspyntet i en sliten konferansehall i Ungarns hovedstad.

Seansen er en blanding av fotballkamp og vekkelsesmøte, med discolys og høy musikk.

Programmet nærmer seg klimaks. Rolex-klokker og en villa i Thailand skal deles ut til dem som har vervet flest medlemmer.

- And now, please welcome our founder and a dear friend of mine, roper den svenske konferansieren.

Det funkler i stjerner på storskjermen. Musikken blir høyere.

- Mister JAAAARLE THOOOORSEN!

Drømmen
Det er nesten ett år siden det startet, på et lite hotell i Norrtälje utenfor Stockholm. Det var lørdag 27. juni 2009, og den høyreiste Jarle Thorsen (43) hadde kalt inn en gruppe menn til den første ledersamlingen i selskapet han har kalt Enigro. Thorsen er en av de mest erfarne i det noen kaller nettverksbransjen, andre «Multi Level Marketing» - selskaper som ofte viser seg å være rene pyramidespill.

Og det var nettopp pyramidedelen Jarle Thorsen først og fremst hadde erf#229 fra. Han hadde nettopp flyttet hjem fra Marbella, og han var blakk. Men han var god til å prate for seg, og han hadde en drøm. Om å bli rik.

Da Jarle Thorsen ble dømt for regnskapsjuks i 2004, hadde han hverken levert regnskaper eller selvangivelser i et flyttebyrå på Oslos østkant. I rettssaken oppga han at han arbeidet som fondsmegler. I virkeligheten hadde han jobbet i nettverksselskaper og vervet medlemmer i en rekke av de største pyramideselskapene i Norge. Han var nettverksleder i den norske World Wide Alliance (WWA), som både Kredittilsynet og Lotteritilsynet advarte mot før kollapsen. Han var en viktig brikke i det skandaleomsuste Plexpay, hvor hovedmannen ble dømt til to og et halvt års fengsel for pyramidespill. Og han var en del av World Games Inc (WGI), som ble forbudt blant annet i Danmark. Så langt hadde han unngått å bli dratt frem i mediene.

Denne gangen skulle Thorsen selv sitte i førersetet. Han bygde selskapet på samme lest som tidligere: aksjespill, verving, poker. I tillegg skulle deltagerne tilbys en dose selvutvikling.

Gulvleggeren
I Norrtälje hadde Thorsen samlet en rekke ringrever i nettverksbransjen på Roslagen Hotell. Tilstede var også noen som hadde penger på lur og som ville være med å finansiere oppstarten av Thorsens nye selskap Enigro.

Fra Sverige hentet Thorsen notoriske nettverksbyggere fra en rekke pyramider, som World Games, Alston Price og T6Poker. Flere av de mest erfarne pyramideaktørene i Norge hjalp også til i kulissene.

Pyramideoppskriften
Pyramideskandalene i T5PC, World Games og Plexpay de siste årene har gjort det vanskeligere å drive pyramider i Norge. Lovverket er strammet inn. Om en pyramide er lovlig eller ulovlig, avhenger av om det selges varer og tjenester i nettverket.

Grensen er hårfin. Lovlig nettverksmarkedsføring må bygge på kjøp og salg av virkelige produkter eller tjenester. Dersom man først og fremst tjener penger på å verve nye medlemmer, er det et ulovlig pyramidespill.

Etter at en rekke personer ble dømt etter kollapsene i Plexpay og T5PC, er dommene blitt en oppskriftsbok for man kan bli straffet for og hva man kan slippe unna med. Derfor er det viktig for pyramidebyggere å sørge for at det omsettes varer og tjenester i pyramiden. Og kanskje viktigst av alt: Hvis man setter opp virksomheten i selskaper utenfor Norge, synker risikoen dramatisk.

Alarm
I april i år sendte slovenske finansmyndigheter ut en advarsel. Unaico forsøkte å lokke slovenske medlemmer inn i nettverket. Medlemmene ble lovet at de skulle bli medeiere i Unaico.

«Unaico har ikke autorisasjon fra myndighetene til å tilby investeringstjenester eller tilbud om finansielle produkter på slovensk territorium,» het det i meldingen fra finansmyndighetene.

«Vi anbefaler kunder å utvise størst mulig varsomhet hvis de ønsker å gjøre forretninger med dette selskapet.»

Også Lotteritilsynet i Norge har merket seg det nye nettverksselskapet. I et brev på sin egen hjemmeside skriver Lotteritilsynet: «Etter å ha gjort en foreløpig vurdering av Enigro, er Lotteritilsynet av den oppfatning at selskapet har klare likhetstrekk med ulovlig pyramidespill.» Tilsynet ber om tips fra publikum hvis noen vet hvem som står bak selskapet.

Dette er et utdrag av dokmentaren "Pyramidepredikanten" i DN Lørdag. Les hele saken i DN.

Se video fra Budapest her (ekstern lenke). Videoen ble etter DNs publisering av pyramidesaken fjernet fra nettstedet den var publisert på.



«Som en generell policy så har vi ikke for vane å utlevere informasjon om interne ansettelsesforhold, enkeltpersoner som er knyttet til foretaget, tidligere har vært knyttet til foretaget, og spesielt de som på ingen måte har vært knyttet til foretaget. Det samme gjelder eventuell intern informasjon eller interne forhold, eller måter vi driver vår virksomhet på som gir konkurransefordeler som vi selvsagt ikke vil avsløre da vi ikke vil svekke vår konkurranseevne. Spørsmålsrekken dere da stiller blir da stort sett irrelevant slik den nå ser ut, selv om vi selvsagt tar deres forespørsel på alvor i seg selv. Unaico svarer på spørsmål knyttet til vår virksomhet og de tjenester vi tilbyr, ikke enkeltpersoners fortidige virksomhet da det faller uten for vårt virke- og ansvarsområde som foretag. Vi har selvsagt som interesse å fremme Unaicos interesser på best mulig måte, og da er det det vi forholder oss til, ikke andre og andres selskapsstrukturer.»

Videre skriver Unaico:

«Som en tilleggsopplysning: Vi driver et internasjonalt foretag som ikke er basert i Norge og forholder oss til de regler hvor våre virksomheter er registrert, på samme måte forholder det seg for våre ansatte og investorer, de forholder seg til de regler hvor de er registrert som skattebetalere og utover det så har vi ikke noe ansvar for deres personlige disposisjoner.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.