Nordmannen Svein Harald Øygard blir sentralbanksjef i Sedlabanki på Island. Øygard kommer fra stillingen som direktør i konsulentselskapet McKinsey, men har også 11 års fartstid fra Norges Bank og fire år som statsekretær i finansdepartementet på begynnelsen av 90-tallet.

Øygard får med seg Islands sjeføkonom Arnór Sighvatsson med på laget som visesentralbanksjef. De to skal lede sentralbanken på Island i en overgangsperiode inntil stillingene blir lyst ut på normal måte og statsministeren på Island ansetter faste banksjefer.

Island har tidligere hatt et bankstyre bestående av tre personer og en styreformann som har ledet sentralbanken. Nå er det systemet kastet på båten og istedet erstattet av et system som ligner det norske med en sentralbanksjef og en visesentralbanksjef som utøver pengepolitikken og en komite som vil ha samme mandat som Norges Banks styre som tar de overordnede beslutningene.

Island kom i store økonomiske problemer som følge av finanskrisen. Mange islendinger og bedrifter valgte å ta opp boliglån i utenlandsk valuta. Da finanskrisen rammet verden, stupte den islandske kronen og lånene mangedoblet seg. Ifølge Dagens Næringsliv hadde et tredvetall finansfolk på egenhånd - uten inngripen fra myndighetene - lånt penger i utlandet tilsvarende ti ganger Islands bruttonasjonalprodukt. 3.500 bedrifter risikerte å gå konkurs innen ett år.

Nyhetsbyrået Reuters meldte tidligere fredag feilaktig at det var tidligere visesentralbanksjef Jarle Bergo som ville bli utnevnt til stillingen og viste til kilder hos islandske myndigheter. Bergo jobber for tiden i Det internasjonale pengefondet IMF.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.